Žarko Pušić: Prlić je datim novcima zadužio SDP

Žarko Pušić: Prlić je datim novcima zadužio SDP
Prlića snažno favorizira SDP BiH, iako se protiv njega vodi nekoliko istraga za pranje i pronevjeru višemilijunskih iznosa. Zbog ovoga, ali i snažnih političkih sukobljavanja, HT Eronet postao je slučaj, o čemu smo  razgovarali sa Antom Krešićem, predsjednikom Nadzornog odbora HT Mostar, kojeg je nametnula Vlada Federacije BiH. U cilju objektivnog informiranja javnosti, objavljujemo intervju sa bivšim predsjednikom NO ove kompanije Žarkom Pušićem.

Nadzorni odbor HT Mostar je raspisao konkurs za izbor novog generalnog direktora. Kako gledate na taj čin s obzirom na činjenicu da je raniji direkor Vilim Primorac smijenjen nezakonito, kao i NO na čijem ste čelu bili Vi?


Pušić: Gospodin Primorac je razriješen apsolutno nezakonito, a NO kojem ja predsjedam je jedini/mandatni organ upravljanja u kompaniji, a ovo do 22.12.2012. god.

Da li ste upoznati s činjenicom da se protiv jednog od kandidata i sadašnjeg v.d. direktora g. Stipe Prlića vodi istraga po zahtjevu Interpola zbog sumnji da je učestvovao u pranju novca u visini od 1,9 miliona evra?

Pušić: Naravno da jesam, a iz razloga zakonitosti i pravičnosti očekujem završetak mjerodavnih radnji postupajućih tijela, prema primjenjivim zakonskim propsima.

Dok ste Vi bili na čelu NO Eroneta, da li ste raspolagali ovom podacima?

Pušić: Službeno zasigurno ne, a budući da je kulminacija neustavnih i nezakonitih radnji učinjena od 05.05.2011. god., rješenjima Vlade Federacije BIH, koja kao da se ne odnose na ove prostore ukupno, to sam javno istupao u smjeru davanja punog doprinosa rasvjetljavanju predmetnih protuzakonitosti/štetnosti i njihovom najstrožem kažnjavanju.

Da li ste u vrijeme dok ste bili u NO proveli reviziju poslovanja i da li ste tom prilikom uočili / dokumentirali/ prepoznali radnje koje bi se mogle okaraterizirati nezakonitim? Ukoliko jeste, koje su to radnje?

Pušić: Reviziju poslovanja nadležno rade druge institucije, a NO (u kojem su i predstavnici iz HT Zagreb), tražili su od određenih izvora dokaze i argumentiranje navoda iz medija, iz vremena 2008.-2011. god..

Što ste Vi učinili i da li ste podnijeli određene prijave protiv odgovornih?

Pušić: Kada se došlo do esencijalnih elemenata i predpostavki za nezakonita postupanja predstavnici Federacije BiH u Nadzornom odboru JP HT d.d. Mostar, izvršili su prijavljivanja i neophodne radnje za kaznene tužbe pravosuđu, tako i agencijama za provedbu zakona. Ovo naravno iz svoje mjerodavnosti, tj. dužnih obveza iz Zakona o gospodarskim/privrednim društvima i Zakona o javnim poduzećima u Federaciji BiH.

Šta je glavni razlog Vaše smjene, a kasnije i smjene g. Primorca?

Pušić: Nečlanstvo u SDP-u, ili čak SDA, a da ne spominjem NSRzB i HSP, jer one ne trebaju ni značiti ništa narodno, pa niti matematički.

Čime je g. Prlić, po Vašem mišljenju, zadužio SDP do te mjere da mu kompletna Vlada Federacije BiH dolazi na noge, kao što se to nedavno desilo u Mostaru?

Pušić: Novcima, do sada, a da bi ga se nezakonito privremeno imenovalo, velikim višemilijunskim obećanjima, što potkrepljujem i svojim nazočenjima pri dogovorima sa: hrvatski neznačajnima/nevrijednima, sa Tihićem, sa Lagumdžijom (nekim Hadžićima i Ivaniševićima), a sve ovo do momenta kada se prepoznalo veliko zlo za kompletno brisanje Hrvata, tada sam i došao do toga, da ne mogu prihvatiti ni ministarsku poziciju, što je bilo potpuno moje- narodno, čisto i neovisno određenje.

Interesantno je da g. Ante Krešić, iz aktuelnog NO, u intervjuu koji sam radio s njim, tvrdi da nije čuo ni za kakve kriminalne radnje Stipe Prlića. Kako to komentirate?

Pušić: Gospodinu nije uopće mjesto tu, posebice iz razloga što nema niti opći obrazovni uvjet da bude članom NO, tako zahtjevne i propulzivne kompanije, kakva je Hrvatske telekomunikacije. Dalje, ne treba niti komentirati takovu osobu i njena znanja, vještine i sposobnosti (potrebite kvalitete).

Kako gledate na činjenicu da su imenovanje Stipe Prlića na mjesto v.d. direktora podržali i članovi NO odbora koje delegira HT Zagreb?

Pušić: Socijalkomunizmom, korporativnom pohlepljivošću, neljudstvom i najobičnijim kukavičlukom. Sve su ostvarili preko leđa hrvatskih vlasnika, preko našeg nevjerojatnog rada i snošljivosti. Pravi odgovor i, samim tim rješenje, neumitno će uslijediti.

U javnosti se dosta spekulira o tome da je zadatak g. Prlića da HT Eronet utopi u BH Telekom. Smatrate li to realnim?

Pušić: Ako se misli neki Eronet, primjerice u Konjicu, onda ima nekih izgleda i realnosti. Zar ljudima, u ova tri naroda i Zagrepčanima, nije jasno da imam/o izuzetne odgovore i modele, uz potpuno poštivanje zakona, pa i uvažavajući vladavinu prava. Ovo, bez ikakvih izlazaka iz propisanih okvira.

U javnosti su se mogle pročitati informacije da je Stipe Prlić mnogo više novca kojim je sponzorirao određene događaje proslijedio u Sarajevo, nego u Mostar. Da li je to točno i ako jeste o kojim iznosima je riječ?


Pušić: Za sada, ostavimo ovo pravosudnim tijelima, u koje imamo povjerenje: Kantonalni/županijski sud u Sarajevu i Općinski sud u Mostaru. Ako ne, a onda je to problem narečenih, tj. sudaca pojedinačno i u sudskim vijećima. Nije neophodno podsjećati narod, već je previše toga čuo i vidio u zadnjih nekoliko godina, tako da nemam niti ja, za sada, dodavati nešto na poznate iznose i projekte. Istina, faktično i pravno, poslovi su na strani tretiranog čovjeka, a nikako /vrijednosno/, sa pozicije Nadzornog odbora. Za sve nesumnjivo iskazano, kompletirani su dokazi i dokazna sredstava, tako da se onoj, sveukupno izgubljenoj strani, najblaže rečeno, ne piše nimalo dobro. Mjesta u zatvorskim ustanovama, odista im treba tražiti, ako će se shvatiti ove riječi i njihovo značenje.

Razgovarao: Slobodan Vasković