Žarko Pušić: Legalna je jedino skupština koju sam sazvao za 4. kolovoza

HT MOSTAR, skupština, platformaši, Žarko Pušić, HT MOSTAR, Nadzorni odbor, HT MOSTAR, Vlada, dioničari, Vilim Primorac, HT MOSTAR, HT MOSTAR, Nadzorni odbor, RAK, kazne, bh telekom, HT MOSTAR, Vilim Primorac, HT MOSTAR, Hrvatski narodni sabor, HT MOSTAR, Stipe Prlić, financijska policija, Slobodan Vasković, HT Eronet, platformaši, Stipe Prlić, HT MOSTAR, večernji list, tužba, HT MOSTAR, pljačka, tužiteljstvo, HT MOSTAR, HT MOSTAR, rtv pristojba, rtv pretplata, HT Eronet, prodaja
Javnost je zbunjena koja je legalna i tko ima pravo sazvati sjednicu. Prema propisima, samo predsjednik Nadzornog odbora HT Mostara. Istodobno nelegelna Vlada provela je nelegalna 'privremena' imenovanja bez raspisivanja natječaja i istodobnu smjenu aktualnog Nadzornog odbora. Spor je na sudu, a ombudsmenima platformaška vlast nije mogla odgovoriti na temelju kojega su zakona smijenili članove Nadzornog odbora.

Objasnite zašto je došlo do toga da imamo dvije sjednice skupštine?

Druga sjednica Skupštine ove kompanije, ako ne bi bilo antidržavnog postupanja drugih organa izvan poduzeća, bit će održana 04.08.2011. god. s mjestom održavanja određenim od strane Nadzornog odbora, što će definitivno doprinjeti uspješnom održavanju skupštine. Ona će rezultirati dovršetkom točaka, koje su započete na prvoj sjednici održanoj 30.06.2011. god. Skupštinske odluke će biti u funkciji mandatnih organa upravljanja, a zasigurno i potvrda iznimnih poslovnih rezultata Uprave HT d.d. Mostar, po preliminarnom polugodišnjem obračunu. Nadzorni odbor će, uz angažiranje svih alata i sredstava zaštititi kompaniju HT Mostar, čime će se održati skupštinska sjednica, a potom kompanija nastavila raditi, ničim ometena i ograničavana.

Spomenuli ste odlične poslovne rezultate. Pojasnite kakvi su?

Izuzetno dobri poslovni rezultati HT Mostar u prvih pola godine pokazuju kako se na jedan profesionalan i poslovan način može funkcionirati. Dobit ovog poduzeća se u prvih pola godine kreće iznad 11 milijuna KM, što je znak da sadašnju Upravu treba podržati da ostane na zacrtanom kursu provođenja poslovne politike društva. Uzimajući u obzir i vanjske faktore koji snažno utječu na poslovanje društva, ne može se smetnuti s uma kako još i sada postoje nastojanja i nakane da se uruši uspostavljanje reda u ovom društvu.

Kako se reflektira rad Vlade FBiH na dinamiku razvoja HT Mostar?

Moram konstatirati kako Vlada FBiH usporava i otežava rad HT Mostar. Naime, kako bi što više uspostavili kontrolu nad HT Mostar, Vlada FBiH je preko resornog ministarstva zaustavila bilo kakovo zapošljavanje unutar poduzeća. Nedostatak visokostručnih kadrova se osjeti, pogotovo u ovom osjetljivom sektoru telekomunikacija. U ovom sektoru se promjene događaju takvom brzinom da je vrlo teško odgovarati sve zahtjevnijem tržištu. Pored toga, Vlada FBiH je donijela i djelomične odluke o sponzoriranju pojedinih manifestacija.
Odobravajući sponzoriranje SFF, a uskraćujući takve ili slične manifestacije u Hercegovini stvara takvo ozračje koje favorizira Sarajevo što u ovakvom političkom trenutku odgovara samo naivcima.

No, vratimo se sjednici Skupštine. Navodni ministar prometa i veza Enver Bijedić je umjesto vas sazvao drugu sjednicu na drugoj lokaciji!

Gospodin Enver Bijedić, uopće i nikako ne zna predsjednika Nadzornog odbora JP HT d.d. Mostar, te bi mu to moglo predstavljati jedan od većih problema. Gospodin, stvar čini još puno gorom, što poduzima ovlasti koje predsjednik Nadzornog odbora ima na sjednicama NO-a, tako isto i između sjednica, kao institucija i kao predstavnik (prvi čovjek) toga organa, koji ima 11 članova. Stvar je još gora, što g-din Bijedić, ako pojedini mediji istinito prenose informacije, ukazuje na predsjednika NO-a u sasvim drugom svjetlu, nego kako je to u ukupnosti stvarno i neiskrivljeno.

No Bijedićeve su optužbe doista teške i idu gotovo isključivo na vaš račun?

G-din Bijedić, treba znati da, predsjednik NO-a HT Mostara izvanredno i kontinuirano radi, a njegove najstručnije reference su se pokazale javnosti BiH, zadnjih najmanje 2 godine, a najviše zadnjih 10-tak mjeseci. G-din Bijedić, treba da se diči osobnošću i radom predsjednika Nadzornog odbora JP HT d.d. Mostar, svugdje i svagda, pa i da nauči nešto od predsjednika, kada su u pitanju: sektor telekomunikacija, područje djelatnosti poštanskog prometa... o pravu, tj. oblasti prava, nije neophodno, jer je to već kazivano u prethodnim rečenicama.
Jedina i prava relacija ove tematike, je isključivo predstavljanje, a to je odnos Federalni ministar prometa i komunikacija i predsjednik Nadzornog odbora HT-a Mostar.

Zanimljivo je gospodine Pušiću da je na nedavnoj sjednici Skupštine HT Mostara došlo do razmimoilaženja pa nisu prihvaćena izvješća koja su ranije odobrena na Nadzornom odboru?

Nadzorni odbor JP HT d.d. Mostar je na svojoj 2. sjednici u 2011. god., održanoj 18.03.2011. god. jednoglasno usvojio Izvješće Uprave o poslovanju za financijsku 2010. god., a materijal za Plan poslovanja u 2011. god. Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je dobilo, tj. imalo na raspolaganju krajem mjeseca studenog 2010. god., tako da negirati i glasovati protu ovih dvaju predmeta na skupštinskoj sjednici je, pored običnog neznanja (a inače, mnogi malo znaju, kako sam već kazivao) i napad je na pravnu državu i njene institucije, a i antidržavno postupanje.

Zašto dvojica članova Nadzornog odbora HT Mostara iz Federacije nisu nazočila posljednjoj sjednici?


Prije svega moram kazati kako bi i njih trebalo kontaktirati kako bi dali smislene odgovore, a vezane za nedolazak na zakazanu sjednicu, koja se terbala održati 14.07.2011.godine. Žalosti me činjenica da akademski obrazovani građani, koji uredno primaju naknadu za svoj nerad u NO na ovakav perfidan način opstruiraju rad legalnih organa upravljanja HT Mostar.
S obzirom da navedena dvojica članova NO odbora dolaze iz reda bošnjačkog naroda, jasno je u čijem interesu i za kojeg telekom operatora rade.

No, i predstavnici Zagreba nisu bili na sjednici koju ste vi sazvali?

Nerad gore navedenih članova Nadzornog odbora i krivo ili djelomično prenošenje informacija članovima nadzornog odbora iz HT d.d Zagreb ključni su razlog nedolaska na zakazanu sjednicu. Svjesno obmanjujući preostale članove , a sve u interesu nekog drugog, jedini su i isključivi razlog nedolaska.
Kvorum NO od 9 članova bi, u zakonskim okvirima, mogao donijeti sve relevantne odluke. Stoga je i bila potrebita ova aktivnost kako bi se blokirao rad NO, a sve s ciljem pokušaja rušenja legalnog NO i ispunjavanje nerazumnih ciljeva Vlade FBiH.


Hoćete li popustiti prijetnjama, koriste se različite metode, prije svega prijetnje?

Črsto stojim iza prije narečenog i ne mijenjam lako stavove. Ako sam sredinom 1993 godine, na lokalitetu planine Krvava Ravan-Korita, prostor između općina Novi Travnik i Fojnica, kada smo bili napadnuti i sa svih strana okruženi neprijateljskim snagama, ostao sam na položaju i dočekao ponovno sastavljanje naših snaga , ne vidim razloga da i danas tako ne bude.

U dijelu medija koji su glasnogovornici platformaške vlasti iznose se iskontruirane priče oko poslovanja HT-a, ljudi koji vode ovu tvrtku!

Prije svega bi kada govore o gospodinu Bijediću trebali prestati pripisivati "radne rezultate" Vlade Federacije BiH, a najmanje da mu ne prepisuju ovlasti i pozicioniranost (izvornost položaja) Federacije BiH. Pojedini uposlenici Federalne TV misle kako g-din Bijedić posjeduje: fiksne telefone, ADSL, mobilne priključke i drugo u okviru HT Mostar, ali su u krivu jer to posjeduje konstitutivni narod kojem pripadam i ja. To i jeste bit problema s kojim se suoačavama, ali, ponavljam, " Mjesto i položaj konstitutivnog naroda i konačna pobjeda njegovog interesa u državi, sa poštivanjem i izvršavanjem svih propisanih - važećih obveza, je neminovna".