Zar je zločinački pothvat bio braniti BiH

Hercegovina, Hrvatska zemlja, BIH, HVO, Lipanjske zore, BIH, HVO
..."Lipanjske zore" održat će se u danas 22. lipnja, u Mostaru, priopćio je u srijedu na konferenciji za novinare predsjednik Organizacijskog odbora, umirovljeni general Ilija Vrljić.

Kako je kazao, u mostarskoj katedrali u 18 sati održat će se misa za sve poginule i umrle branitelje HVO-a, nakon čega će uslijediti mimohod s ratnim zastava do spomenika poginulim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače gdje će biti položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Svečana akademija u povodu održat će se u Kosači, u 19.15 sati.

Upitan da prokomentira tvrdnje da je Mostar oslobodila Armija BiH, načelnik Općinskog stožera HVO-a Mostar, stožerni brigadir Rade Bošnjak podsjetio je na odluku Kriznog štaba Skupštine općine Mostara od 29. travnja 1992. godine kojom je Općinskom stožeru HVO-a povjerena obrana i oslobađanje cjelokupnog prostora Mostara.

"Taj se datum u javnosti ne eksploatira, ignorira se i gura se negdje u nekakvu stranu, odnosno skriva se, a riječ je o odluci koju je kasnije potvrdio i predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović", kazao je Bošnjak, naglasivši kako ta odluka jasno govori tko je oslobodio Mostar.

Na upit zašto to bošnjačka strana ignorira i tvrdi suprotno, Bošnjak je kazao kako je to teško razumjeti.

"HVO se danas stavlja u kontekst zločinačkog pothvata, a ja postavljam pitanje zar je zločinački pothvat braniti Bosnu i Hercegovinu te pozivam povjesničare i političke analitičare da odgovore na to pitanje", kazao je Bošnjak.

Na konferenciji za novinare obratio se i bivši ministar u vladi HZ HB Jozo Marić koji je također istaknuo značaj obilježavanja obljetnice "Lipanjskih zora", kazavši kako je riječ o nezapamćenoj i sjajnoj akciji koja je tada digla moral hrvatskom narodu.

Obilježavanje 25. obljetnice "Lipanjskih zora" završit će 26. lipnja otkrivanjem i blagoslovom spomen obilježja poginulim braniteljima HVO-a na platou Podveležja, odnosno na Merdžan glavi te misama u katedrali i Domu svetog Ante na Cimu.

vecernji list