Zaključci Stefana Fuelea nakon sastanka u Bruxellesu

Europska unija, Hrvatska, Europska unija, Hrvati u BIH, Europska unija, Hrvatska, referendum, Europska unija, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, lobiranje, BIH, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, Europska unija, soros, Davor Ivo Stier, Europska unija, BIH, Europska unija, sastanak, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, šansa, BIH, Europska unija, istraživanje, Hrvati, Srbi, Bošnjaci, parkirne kazne, belgija, brisel, Hrvati, Njemačka, Europski parlament u Briselu, Andrej Plenković, BIH, europski fondovi, pomoć, Hrvatska, Sejdić i Finci, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, anketa, Europska unija, BIH, Politika, Peter Sorensen, EU i BiH, Europska unija,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Dubravka Šuica, BIH, Europska unija, Paneuropska unija , Europski parlament , Hrvati u BIH, Dubravka Šuica, BIH, Europski parlament , EU i BiH,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europski parlament u Brisel
...institucija i političkih ldiera iz BiH , europski povjerenik za proširenje Stefan File je objavio 12 zaključaka , koje prenosimo u cijelosti :

1. Perspektiva BiH postati država članica EU i dalje ostaje . U tom smislu treći sastanak dijaloga na visokoj razini koji je bio prekinut 1. listopada i nastavljen danas signal je snažnog i trajnog opredjeljenja Europske komisije prema BiH i njenim građanima .

2. Dijalog na visokoj razini je kontinuiran proces BiH na njenom putu europskih intergracija .

3. Svi glavni politički čimbenici i čelnici vlasti na državnoj i entitetskim razinama suglasni su s nastavkom europskog puta i nastavit će s unutarnjim razgovorima kako bi pronašli rješenje za ova bitna pitanja . Dijelovi mape puta potrebni za aplikaciju za čalnstvo BiH u EU dogovoreni u lipnju 2012 godine u Bruxellesu ostaju na snazi ​​. Međutim nijedno od obećanja koje su dali bh. . čelnici kao i čelnici iinstitucija BiH , a koje je predočeno u deklaraciji od 1. listopada nije ispunjeno , iako su se oni usaglasili o principima .

4. Provedba odluke Sejdić - Finci je neophodna kako bi se eliminirala diskrimacije protiv manjina i kršenja međunarodnih obaveza BiH kako je to i naglašeno u zaključcima Vijeća EU od 22. srpnja 2013. Rješenje bh. . lideri moraju usuglasiti bez odlaganja kako bi se ono moglo primjeniti za Opće izbore 2014. Još jedni izbori uz kršenje Europske konvecije o ljudskim pravima ozbiljno bi potkopalo legitimitet i kredbilitet budućih izabranih tijela . Ali unatoč ponavljanjima i obećanjima političkih lidera da izađu s dogovorenim rješenjem , ono se ne nazire .

5. Postoji pricnipijelni sporazum koji je elaboriran tijekom pregovora u proteklim danima . Obveza je lidera sada da to sada razrade .

6. Instrumenti za pretpristupnu pomoć ( IPA ) predviđaju novac zemljama koje su na putu pristupanja . Odsustvo rješenja u slučaju " Sejdić - Finci " blokira pristupni put države i samim tim čini teškim opravdati odluku da se IPA fondovi dalje daju . Zbog toga će se pokrenuti procedura da se smanje inicijalno planirani IPA fodnovi za 2013 , godine za BiH za 54 posto . To znači da će BiH dobiti svega 47 milijuna eura . Ako se dođe do rješenje u narednih nekolliko dana ova odluka će biti obustavljena .

7. Određeni napredak je postignut u definiranju mehanizma koordinacije . BiH treba ovakav mehanizam kako bi država u razgovorima s EU govorila s jednim glasom i imala bolju interakciju s Unijom . To je bitno posebno u slučajevima gdje legislativa i adminstrativne kompetencije sežu do razine entiteta uključujući kantone ui Distrikt Brčko . Nastavak financiranja po instrumentima IPA - e bit će uvjetovani dok se ovaj mehanizm ne uspostavi . Sada je zadatak institucija na svim razinama vlasti da uspostave koordinacijski mehanizam za EU na svim razinama iu potpunoj funkcionalnosti .

8. Kako smo stalno objašnjavali predsjedatelju Vijeća ministara BiH , premijerima entiteta i gradonačeniku Distrikta Brčko sve dok ovaj mehanizam koordinacije nije u funkciji neće se razmotriti nikakvi programi za IPA 2. Svaka godina odgode rezultirat će značajnim gubitcima grantova koji bi inače bili državi na raspolaganju .

9. Europska komisija intezivira svoju koordinaciju s međunarodnim finanijski institucijama koje su prisutne u BiH . EU grantovi predstavljaju značajan dio zajmova koji se daju za proejkte infrastrukture u BiH .

10. Činjenica da BiH odbija primjeniti dobro utvrđenu metodologiju adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je potpuno neprihvatljiva pa će EU i njezine članice razmotriti odgovor . Poziva se BiH da se vrati za pregovarački stol bez odlaganja iprihvati princip tradicionalne trgovine .

11. EU nastavlja održavati obećanje . 26 rujna EU je ealizirala zadnu tranšu paketa makrofinancijske pomoći vrijednog 50 milijuna eura . BiH se poziva da pokaže istu odgovornost ka politički partner i ispuni svoja obećanja .

12. Komisija očekuje informacije od bh. vlasti što prije . Kako oni budu ispunili dva minimalna uvjeta da krenu naprijed u svojoj interakciji s EU , rješenje pitanja " Sejdić - Finci " i uspostava mehanizma koordinacije Komisija će odlučiti kada bi moglo biti korisno sazvati naredni sastanak dijaloga na visokoj razini .

vijesti.ba