Zajedništvom do bolje pozicije Hrvata u središnjoj Bosni

sporazum, središnja bosna
... odbora HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. u Srednjobosanskoj županiji, piše Večernji list BiH.

Potpisali Vidović i Bilić

Sporazum o zajedničkom djelovanju unutar Sabora SBŽ-a, koji je zaključen za mandatno razdoblje 2018. - 2022., osigurao je dvjema stranka 10 od ukupno 30 ruku unutar najvišeg zakonodavnog tijela SBŽ-a. Potpisali su ga predsjednici županijskih odbora dviju stranaka Radoje Vidović, predsjednik ŽO HDZ-a BiH, i Anto Bilić, predsjednik ŽO HDZ-a 1990. "Sporazum je zaključen temeljem odluke Predsjedništva HNS-a BiH od 23. listopada kojom je definirano da sve članice Sabora u predstojećem razdoblju trebaju djelovati i nastupati kao jedinstven politički blok. Mi u SBŽ-u na ovaj način odluku provodimo u djelo", ističe Radoje Vidović. U zajedničkoj izjavi Vidović i Bilić naglasili su kako ih raduje potpisivanje sporazuma jer su ovim činom pokazali političku zrelost i opredjeljenje za zajedničku zaštitu interesa hrvatskog naroda, kako u središnjoj Bosni tako i na području čitave BiH. "Duboko smo uvjereni kako ćemo zajedničkim nastupom doprinijeti gospodarskom napretku, boljoj demografskoj obnovi, očuvanju hrvatskog jezika i kulture, snaženju socijalne pravde i zdravstvene zaštite svih žitelja SBŽ-a", zaključuje se u zajedničkoj izjavi potpisanoj jučer u Travniku, središtu županije.

Budući da je sporazum zaključen u središnjoj Bosni koja je zbog nacionalne strukture stanovništva i položaja hrvatskog naroda, uz Hercegovačko-neretvansku županiju, kralježnica Federacije BiH, a samim tim i BiH, tim više ovaj dokument dobiva na važnosti.

Zaštita hrvatskog naroda

Podsjećamo, Hrvati su upravo u središnjoj Bosni u proteklom ratu bili žrtve brojnih zločina koji su do danas nekažnjeni. Samo u SBŽ-u doživjeli su progon iz mnogih općina, od Jajca i Bugojna, Fojnice, Viteza, Novog Travnika do Travnika. Poslijeratnim ubojstvima hrvatskih povratnika i policajaca miniran je povratak u Travnik, kao i mnoga druga mjesta u koja su se vraćali Hrvati.

Unatoč svemu, Hrvati, odnosno politički predstavnici ovog naroda, sve su ove godine, izuzev nekoliko mjeseci nakon izbora 2010. godine kada je i u ovoj županiji formirana vlast "platforme", bili značajan čimbenik bez kojeg se nije mogla formirati vlast ni donositi odluke. U još uvijek aktualnom sazivu Vlade SBŽ-a, HDZ BiH ima pet od ukupno devet ministara, što je izvanredan uspjeh hrvatske politike u SBŽ-u. Upravo je hrvatska politika iz ove županije opet prva napravila iskorak koji može poslužiti za primjer mnogima. Zahvaljujući čelnicima dvaju HDZ-ova zaboravljene su sve nesuglasice, a interes naroda koji predstavljaju branit će se zajedništvom kao jedinim načinom opstanka Hrvata ne samo u središnjoj Bosni. Sporazumom o poslijeizbornoj suradnji dva su HDZ-a pokazala kako ideje zajedništva provesti u djelo. Na drugima je da ih slijede jer Hrvati kao najmalobrojniji narod u BiH samo u zajedništvu mogu pronaći spas od nestanka, tj. formulu opstanka ovog naroda bez kojeg nema BiH kakva je danas i u koju se svi kunu, jedni iskreno, drugi tek deklarativno.