Zagreb će podržat Hrvate u BiH u namjeri da dobiju svoj entitet!

...u kojem se traži da se novim administrativno - teritorijalnim uređenjem osiguraju jednaka prava za sva tri konstitutivna naroda.

U obrazloženju deklaracije, čiji je predlagač Odbor za odnose sa Hrvatima izvan Hrvatske, kaže se da Daytonski sporazum nije osigurao trajnu stabilnost i funkcionalnu BiH, kao i da sadašnje uređenje ima tendenciju da marginalira hrvatski narod.

Zaključuje  se nadalje da je "postojeće dvoentitetsko uređenje BiH potrebno nadograditi novim pravednim rješenjem u kojem nijedan od konstitutivnih naroda neće biti diskriminiran", pišu Novosti.

Tajnik pomenutog odbora Branko Barbić kaže da je deklaracija pripremljena kako bi Hrvatska, koja je garant Daytonskog sporazuma, pomogla u pisanju novog Ustava BiH:

O tome kakva će biti nova ustavna rješenja rano je govoriti, ali jedna od opcija je i prijedlog koji dolazi od naših sunarodnjaka iz BiH da se formira treći entitet u koji bi ušli  većinski hrvatski kantoni potom enklave u Srednjoj Bosni, kao i okolina Orašja i Odžaka, pišu Novosti.

Portparol HDZ BiH Mišo Relota kaže da su predstavnici ove stranke  sudjelovali u izradi deklaracije:

Ne bih išao u detalje da li će to biti treći entitet, jer smo mi još na stanovištu dogovora iz Pruda. Tada je dogovoreno da BiH bude uređena kao zemlja sa četiri federalne jedinice od kojih će jedna biti u Sarajevu, a ostale tri u Banjaluci, Tuzli i Mostaru.

Deklaracija bi trebala biti izglasana tijekom veljače, a kako je potvrdio Branko Barić, veleposlanstvo  SAD-a u Zagrebu pokazuje veliko interesiranje za ovaj dokument. Već dva puta su se  zanimali za sadržaj i datum donošenja.

Prije izglasavanja deklaracije u petak u Zagreb putuje visoka delegacija HDZ BiH predvođena predsjednikom stranke Draganom Čovićem. Oni će se sastati sa predsjednicom HDZ Hrvatske i premijerom Jadrankom Kosor, a tema će biti položaj Hrvata i ustavna reforma u BiH.

fena