Zaduženja građana u BiH većinom su potrošački krediti

Centralna banka BiH, građani BiH, zaduženja, kredit, potošački krediti, analiza, Republika Srpska, zaduženja, krediti, nenamjenski krediti, financije, BIH, kredit, Vlada Hercegbosanske županije, novčane pomoći, novčana pomoć, jednokratna novčana pomoć, dijaspora, Novac, centralna banka, neizravni porezi, Prihodi, uprava za neizravno oporezivanje, Novac, uvoz, izvoz, statistika, mirovine, isplata, Novac

U analizi Centralne banke navodi kako je zaduženje građana do kraja lipnja ove godine iznosilo je 4,9 milijardi eura, što je za 200 mijuna eura više od ukupnog iznosa odobrenih kredita u 2018. godini.

U posljednjih pet godina uočava konstantan blagi rast odobrenih kredita stanovništvu što pokazuje na loše stanje ekonomije u Bosni i Hercegovini.

Građani Bosne i Hercegovine od početka ove godine zadužili su se kod komercijalnih banaka, objavila je BHRT.

Najviše dominiraju tzv. krediti za preživljavanje. Čak 75 posto podignutih kredita su potrošački, podaci su Centralne banke BiH. Život na kredit ili puko preživljavanje, komentar je anketiranih građana na ovakvu situaciju.

Analitičari to ocjenjuju kao sliku lošeg stanja ekonomije u našoj zemlji. Kako se navodi u analizi Centralne banke, u posljednjih pet godina uočava se konstantan blagi rast odobrenih kredita stanovništvu na godišnjoj razini. 

Vođeni iskustvom iz 2008. godine, kada je u vrijeme ekonomske krize došlo do pojave velikog broja kredita u gospodarstvu koji su loše servisirani, danas se bankarski sektor fokusira na stanovništvo kao sigurniji izvor zarade, navode analitičari.