Zabrinuti roditelji djece kojoj svaki dan na putu do škole prijete vukovi

MZ Begov Han, opasnost od vukova

Mještani zaseoka Fatići i Branošica, koji se nalaze u sklopu MZ Begov Han u općini Žepče, već godinama bezuspješno pokušavaju riješiti problem prijevoza učenika do Osnovne škole "Begov Han".

Budući da su ova naselja udaljena od škole manje od 5 kilometara, prema važećim propisima županijsko ministarstvo nije dužno snositi troškove prijevoza učenika.

Međutim, postoji mnoštvo drugih mjesta u općini Žepče koja su puno bliže školama, a imaju organizirani prijevoz učenika, ističu ogorčeni stanovnici Fatića gdje je u središtu naselja točno prije mjesec dana čopor vukova usmrtio psa, pišu lokalni mediji.

Naša djeca, njih 11, su svaki dan na ovoj dionici životno ugrožena. Osim šume, litice, strmog puta, klizišta, svaki dan su mogući zalogaj vukova, koji se u čoporu kreću na ovom području.

Prije manje od mjesec dana vukovi su ubili jednog psa, a nedavno su lovci ustrijeli jednog vuka.

Devetero djece ide u drugu smjenu, koja traje do 17:00 sati i vjerujte da je rizično tim putem kretati se i odraslima, a ne djeci. Osim toga, veliki problem u našim zaseoku je sve manji broj muškaraca, koji rade na terenu tako da su majke prisiljene voditi djecu u školu - kaže Selma Mamčić - prenosi postaja.ba.

Kako su rekli, uputit će i dopis županijskom ministarstvu, pogotovu jer uprava Osnovne škole "Begov Han" i rukovodstvo Mjesne zajednice, pored obećanja koja traju godinama, dosad nisu uradili ništa.

Godinama nam lažu, obećavaju da će se problem riješiti. Međutim, samo su pred izbore poslali kombi koji je vozio našu djecu do petka, a već u ponedjeljak, nakon izbora, tog kombija više nije bilo - kaže Nisvet Odobašić.

Ističu kako su spremni vlastitim akcijama i uz pomoć Općine Žepče urediti cestu.

Sve smo spremni za svoju djecu i sve ćemo uraditi samo da sigurno stignu do škole i natrag svojim kućama. Ali ako se nadležni ponovno ogluše na naše zamolbe i ništa ne urade u roku od 15 dana, svoju djecu nećemo više slati u školu.

Tražimo samo ono što nam pripada i ništa više - ističu ogorčeni stanovnici Fatića i Branošice. Kako prenosi begovhan.net, vijećnik u Vijeću MZ Begov Han Salih Odobašić, uputio je zahtjev školskom odboru OŠ “Begov Han” da se osigura prijevoz za 11 učenika iz naselja Fatići, kod Begov Hana. - Selo Fatići je od OŠ “Begov Han” udaljeno oko tri kilometra i postoji realna potreba za organiziranim prijevozom učenika.

Znamo da ima problema oko angažiranja ovakvog prijevoza ali Vas molimo da učinite sve po ovom pitanju, jer posebno u mjesecima s padavinama uvijek postoji mogućnost nezgoda prilikom odlaska i dolaska u školu.

Roditelji djece su posebno zabrinuti nakon nekoliko posljednjih slučajeva raznih nezgoda sa djecom u Begov Hanu.

Posebno je problematičan put koji djecu hvata nakon pomjeranja sata ili usred zimskog vremena, kada se rano smrači, a kasno svane.

Radi Vaše informacije, ova podružnica će se angažirati i na uređenju cijele putne komunikacije i ugradnji ograda na kritičnim mjestima, sve zbog istih strahovanja.

Po ovom pitanju sigurnost djece je najkritičnija upravo prilikom odlaska i dolaska iz škole - navedeno je u zahtjevu Odobašića.