Zabrinjavajući trend porasta mržnje u BiH

... nacionalne i vjerske mržnje u BiH.

Zločin iz mržnje

Ovih kaznenih djela, koji se smatraju "zločinima iz mržnje", prošle je godine bilo za 17,6 posto više nego u 2010. godini. U brojkama to i ne izgleda tako puno, jer je prošle godine bilo 20, a godinu ranije 17 zločina iz mržnje. No, sam rast broja ovakvih zločina ozbiljan je znak za uzbunu u višenacionalnom i višereligijskom društvu kakvo je naše.

Da upozorenja nisu neutemeljena pokazuje i podatak iz informacije Ministarstva sigurnosti o stanju kriminaliteta u BiH da su samo u godinu dana na čak 26 lokacija u BiH registrirani akti nasilja motivirani vjerskom i nacionalnom mržnjom, a uglavnom je riječ o napadima na vjerske službenike, vjerske objekte i nacionalna spomen-obilježja. To je također znatno više nego u 2010. godini.

Registrirani su i napadi na povratnike na osam različitih lokacija u BiH. Sve to ukazuje da je prošla godina bila obilježena porastom međunacionalnih i međuvjerskih tenzija. Do sada se to vezivalo uz napetosti koje nosi predizborna kampanja. No, ovaj put je porast nasilja zabilježen u godini koja nije bila izborna, ali jest bila obilježena velikom političkom krizom.

Mirza Smajić, viši asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, smatra kako se razlozi ovakvog stanja dijelom mogu objasniti i huškačkom retorikom koju koriste političari, posebno u pokušaju da pridobiju mlađu populaciju.

Izostala transformacija

- Na žalost, bh. društvo još nije prešlo iz faze daytonskog nacionalizma u demokratski ambijent razmišljanja i promišljanja. To se najbolje vidi na ovim statističkim pokazateljima. Povode takvih događanja možemo tražiti i na javnim skupovima i sportskim manifestacijama, a uzroke u obitelji i cijelom društvu - ističe Smajić.

U informaciji Ministarstva sigurnosti navodi se i kako skupine koje promoviraju vjerski radikalizam i nacionalnu mržnju sve više koriste internet. Aktualne spoznaje OSA-e ukazuju da su nastavljena nastojanja pojedinaca iz BiH, okruženja i šire, koji djeluju s određenih ekstremno radikalnih pozicija, da koriste visoku tehnologiju za međusobnu komunikaciju, širenje, indoktrinaciju i distribuciju radikalnih stavova i ideologije, za prikupljanje i razmjenu podataka i informacija, prikupljanje novčanih sredstava, za regrutiranje pristalica i slično.

Izvor: Vecernji.ba