Za ubojstvo konobara 16 godina zatvora, Tužiteljstvo i obitelj nezadovoljni

HDZ BiH, hrvati bih, sud, Mostar, ratni zločin, ratni zločin, crna kronika, Oliver Knezović, neredi Široki Brijeg, Horde zla, Dražen Mikulić, ratni zločin, crna kronika, Vjekoslav Galić, Živko Budimir, Željko Asić, Zulfikar, ratni zločin, Trusina, Mile Vidović, crna kronika, Ranko Trivunović, ratni zločin, crna kronika, Trusina, vehabije, veleposlanstvo, Mevlid Jašarević, Amila Sabljić, Enes Muslić, ivan zelenika, sud bih, pritvor, uskok, ofsajd, sud, crna kronika, crna kronika, droga
Brutalni napad

Istom presudom koju je izrekla predsjedajuća Vijeća Adisa Zahiragić, Anel Herak je zbog nasilničkog ponašanja prema Mistriću i izazivanja opće opasnosti početkom svibnja 2009., odnosno što je iz pištolja pucao na Mercedes u kojem su s prijateljima bili supružnici Adnan i Nejra Varatan, koja je tada bila u devetom mjesecu trudnoće, osuđen na jedinstvenu kaznu od šest godina i osam mjeseci zatvora. Herak je oslobođen krivnje da je nedopušteno držao pištolj. Almir Bravo i Midhat Čajić su zbog neprijavljivanja počinitelja nakon krivičnog djela dobili po šest mjeseci zatvora. Optuženima će u kaznu biti uračunato vrijeme koje su proveli u pritvoru, dok je ova mjera produžena Vuku i Heraku do pravomoćnosti presude, a najduže do devet mjeseci. Oštećeni se sa imovinsko-pravnim zahtjevom upućuju na parnicu. Vuk i Herak su, kako stoji u presudi, kao gosti došli u Ocho Rios, gdje je bilo prisutno više osoba. Upozoreni su da je kraj radnog vremena, da se objekt zatvara, te su zamoljeni da se ne zadržavaju dugo i da mogu popiti par pića. Kada je u objektu ugašena muzika, Vuk je rukama sa šanka gurnuo točnu s posuđem, te se unio Mistriću u lice, koji je sjedio na stolici ispred šanka, i pitao ga "Znaš li ti ko sam ja". Vuk je potom pesnicom u glavu udario Mistrića, nakon čega ga je Herak pištoljem više puta udario u glavu dok je ležao na podu. Gosti iz objekta su uspjeli odvojiti Heraka od Mistrića, pri čemu je optuženom pištolj ispao na pod. Mistrić je uspio dohvatiti oružje i repetirati ga, nakon čega mu je na leđa sjeo Vuk i rekao da spusti pištolj, dok ga je Herak udarao nogama. Kada je Mistrić ispustio pištolj, Vuk je oružje uzeo sa poda, prislonio ga Mistriću u glavu, te mu iz neposredne blizine ispalio smrtonosni hitac. Čajić i Bravo su potom u Seat Ibizi odvezli Vuka i Heraka iz Ocho Riosa, a Vuk je iz vozila u Ulici Džemala Bijedića izbacio pištolj kroz prozor, te su se odvezli u nepoznatom pravcu. Prethodno su obojica u Ocho Riosu sjedili sa Vukom i Heraka, a kada je došlo do prepirke napustili su objekt. Herak je osuđen i što je iz pištolja pucao na Mercedes u kojem je bila trudnica, a u kojem je oštećeno vozilo.

Pucao bez razmišljanja

Obrazlažući presudu sutkinja Zahiragić je kazala da je prvooptuženom na teret stavljeno veoma teško krivično djelo za koje je predviđena kazna od 10 godina do dugotrajnog zatvora, ali i da je dokazano da je isto djelo i počinio. "Svjedok Muamer Sijerčić je na precizan i jasan način opisao štO se te noći dogodilo. Ispričao je da je Vuk ugrozio spokoj svih prisutnih u objektu, da Mistrić ni na koji način nije izazivao optuženog, a Vuk je fizički nasrnuo na njega. Svjedok je rekao i da je Vuk pucao bez razmišljanja, dok je optuženi tvrdio da je došlo do otimanja za pištolj i da je u čudnim okolnostima došlo do ispaljivanja metka. Stoga je kazna od 16 godina zatvora adekvatna težini počinjenog djela", kazala je sutkinja Zahiragić. Navela je i da je Vijeće cijenilo olakšavajuće okolnosti na strani Vuka, i to njegovu mladost, obiteljsko-materijalne prilike, njegovo kajanje i da mu je žao što se to dogodilo. U obrazloženju dijela presude za Heraka, sutkinja Zahiragić je istakla da je za nasilničko ponašanje ( za koje je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina) u Ocho Riosu dobio četiri godine zatvora, jer je imao pištolj kod sebe, zbog čega se ubojstvo i desilo, dok Tužiteljstvo nije imalo dokaza da potkrijepi tvrdnju da je pištolj držao bez odobrenja. Iako ga je optužnica teretila za pokušaj ubojstva supružnika Varatan, Vijeće je ovo djelo prekvalificiralo kao izazivanje opće opasnosti jer niko od svjedoka nije mogao reći da je napadač sa pištoljem ciljao na nekoga od njih. Prekvalificirano je djelo i u odnosu na Čajića i Brava, koje je optužnica teretila za pomoć počinitelju, ali su osuđeni zbog neprijavljivanja počinitelja nakon krivičnog djela. Niko od svjedoka, prema riječima sutkinje Zahiragić, nije potvrdio navode optužnice da su obojica čekali Vuka i Heraka sa spremnim i upaljenim vozilom. Iako Zakon za ovo djelo predviđa kaznu od novčane do tri godine zatvora, ipak im je izrečena kazna od po šest mjeseci. H.R.

Piše: H.Rovčanin / Dnevni list