Za slobodu Sarajeva živote dalo 109 vojnika HVO-a

Za slobodu Sarajeva živote dalo 109 vojnika HVO-a

Svečana akademiju održana je u galeriji Franjevačkog samostana sv. Ante na Bistriku u Sarajevu.

Nakon intoniranja himne države Bosne i Hercegovine i himne hrvatskog naroda, nazočnima su se obratili prvi ratni predsjednik HVO Sarajevo Marinko Pejić i jedan od inicijatora osnivanja HVO Sarajevo i pomoćnik zapovjednika HVO brigade "Kralj Tvrtko" za IPD Zvonimir Jan. Svečanosti su nazočili i zapovjednik HVO Sarajevo (Stup) Vinko Braco Martinović i član HVO Sarajevo (Novi Grad) Darimir Ćurčić.

- Glavne karakteristike HVO Sarajevo su multinacionalna struktura te njegovanje i čuvanje međusobnog povjerenja, suradnje i solidarnosti različitih naroda. Za slobodu Sarajeva svoje živote dalo je 109 bojovnika HVO Sarajevo, a više od 260 ih je ranjeno - kazao je Pejić.

Zvonimir Jan je naglasio da je uloga i značaj HVO-a Sarajevo nezanemarljiva.

- Stoga je Općinsko vijeće Općine Novo Sarajevo 2017. godine našoj Udruzi organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo dodijelilo status braniteljske udruge od posebnog interesa i društvenog značaja za Općinu Novo Sarajevo. Skupština Sarajevske županije je 2018. godine prvom ratnom predsjedniku HVO Sarajevo Marinku Pejiću dodijelila Plaketu SŽ kao javno priznanje za izuzetan doprinos razvoju u oblastima znanosti, društvenih djelatnosti i umjetnosti, a Općinsko vijeće Općine Novo Sarajevo dodijelilo mu je 2019. godine Zahvalnicu Općine Novo Sarajevo kao javno priznanje za izuzetan doprinos razvoju znanosti i društvene zajednice - kazao je Jan.

Svečanosti su nazočili mnogobrojni predstavnici društvenog života. Upriličen je i bogat kulturno-umjetnički program.

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule, preminule i nestale branitelje HVO Sarajevo i Hrvatske brigade "Kralj Tvrtko", a u Crkvi sv. Ante u Sarajevu služena je sveta misa zadušnica.

vecernji.ba