Za regres uposlenika bh. institucija 7,5 milijuna KM

parlament
parlament
Razni pomoćnici

- Uz isplate regresa u pravosuđu, koji iznosi 50 posto plate, ukupna stavka za regres u 2016. je oko 7,5 milijuna KM, kazala nam je Nataša Krsman iz Odnosa sa javnošću Ministarstva.

Vijeće ministara BiH je 1. srpnja prošle godine usvojilo odluku o visini regresa za godišnji odmor u institucijama BiH za 2016, prema kojoj se zaposlenim u institucijama BIH utvrđuje pravo na regres u visini od 300 KM.

Podsjećanja radi, prema odluci o visini regresa za 2015, zaposlenim u institucijama BiH sa koeficijentom do 4,00 bilo je utvrđeno pravo na regres za godišnji odmor u visini od 300 maraka, a zaposlenim u državnim institucijama sa koeficijentom preko 4,00 u visini od marku.

Tako su prošle godine regres od jednu KM imali, između ostalog, tajnici domova u PSBiH, savjetnik predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Doma PSBiH, rukovodeći državni službenici (tajnik parlamentarne komisije, pomoćnik tajnika Doma, pomoćnik tajnika Zajedničke službe, rukovoditelj sektora, interni revizor), imenovani rukovoditelji upravnih organizacija, pravobranitelj i njegov zamjenik, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, državni ministri i direktori policijskih agencija, dok će ove godine regres biti isplaćen u iznosu od 300 KM svima, bez obzira na visinu plaće.

Vijeće ministara je prošle godine donijelo odluke o visini osnovice za obračun plaće zaposlenim u institucijama BiH za 2016, koja iznosi 475,69 KM i nepromijenjena je od 2012, kada je radi budžetskih ušteda došlo do smanjenja plaća i regresa.

Službena vozila

Kada su u pitanju budžetske uštede na osnovu Pravilnika o korištenju telefona, sredstava reprezentacije i uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, koji su na snagu stupili 1. siječnja 2015, iz Ministarstva financija i trezora BiH su nam kazali da je ukupna ušteda primjenom navedenih pravilnika za prvih šest mjeseci prošle godine 1.207.000 KM i to primjenom Pravilnika o korištenju telefona 648.000 KM, o korištenju sredstava reprezentacije 160.000 KM i o uvjetima i načinu korištenja službenih vozila 399.000 KM (bez zavisnih troškova korištenja i održavanja službenih vozila), dok su na kraju godine ostvarene uštede veće od tri milijuna KM. Za ovu godinu pokazatelja još nema.