Za prava branitelja dva milijuna KM, iznos će godišnje rasti 15 %

branitelji

... populacije, piše Večernji list BiH.

- Zadužuje se Vlada HN županije u proračunu HNŽ-a za 2018. planirati povećanje sredstava na poziciji "Izdaci po osnovi Zakona o dopunskim pravima" kako bi ukupni iznos na toj poziciji bio najmanje dva milijuna KM, a u proračunima za iduće godine planirati povećanje od najmanje 15 posto iznosa sredstava na toj proračunskoj poziciji, a u skladu s mogućnostima proračuna i rastom prihoda - navodi se u odluci koju potpisuje predsjedatelj Skupštine HNŽ-a Šerif Špago.

Odluka bi bila donesena već na ovotjednoj sjednici da nije prekinuta zbog amandmana na županijski Ustav.

Zaduženja Ministarstvu

Uz jasne financijske odredbe, u odluci se zadužuje Ministarstvo za pitanja branitelja HNŽ-a i Vlada HNŽ-a pripremiti pravni okvir za izradu i objavu registra korisnika prava iz područja braniteljsko-invalidske skrbi. Rok za provedbu je 31. prosinca 2017.

- Zadužuje se Ministarstvo za pitanja branitelja HNŽ-a i Vlada HNŽ-a, nakon dodatnih konzultacija s temeljnim udrugama, uputiti u proceduru nacrt Zakona o dopunskim pravima branitelja. Također, Skupština HNŽ-a od Vlade FBiH i Parlamenta FBiH traži da ubrza donošenje preostalih zakona iz područja braniteljsko-invalidske skrbi, a koje se nalaze u proceduri na Vladi FBiH ili u Parlamentu FBiH - navodi se u odluci.

Inače, aktualna je vlast u HNŽ-u puno pozornosti posvetila braniteljskoj populaciji te povećala sredstva koja se izdvajaju za tu populaciju. Odluka koju bi trebala usvojiti Skupština HNŽ-a predstavlja samo nastavak tih napora i jasan je pokazatelj spremnosti da se braniteljima osiguraju prava koja godinama nisu mogli koristiti zbog nedostatka sredstava.

Stipendije za djecu branitelja

- Vlada HNŽ-a će osigurati sredstva za stipendije za studente iz braniteljske populacije, koja će se dodjeljivati preko Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ-a, a u skladu s posebno utvrđenim kriterijima. Vlada HNŽ-a će na prijedlog nadležnih ministarstava i uz konzultacije s jedinicama lokalne samouprave HNŽ-a, sagledati mogućnosti te donijeti ili predložiti propise kojima će se omogućiti dodjele i otkup stanova korisnicima iz kategorije braniteljske populacije, pod uvjetom da ti stanovi nisu u proceduri povrata ranijim nositeljima stambenog prava ili nije utvrđeno vlasništvo nad tim stanovima - zaključuje se u dokumentu. Očekuje se kako će ta odluka biti usvojena na nastavku sjednice Skupštine HNŽ-a koji bi se trebao održati idućega tjedna. Zatim je na županijskoj Vladi provesti sve ono što im je naložila Skupština. Ako se to doista dogodi, branitelji imaju mnogo razloga za optimizam tijekom iduće godine.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.ba/vijesti/za-prava-branitelja-dva-milijuna-km-iznos-ce-godisnje-rasti-15-1197600 - www.vecernji.ba