Za nedolazak na posao primao 869 maraka

JP Ceste FBiH, JP Ceste Mostar

... dužnosnici smijenjeni sukladno zakonu ili ne, objavljeno je revizorsko izvješće o poslovanju ove federalne tvrtke. Ono što se iz njega može iščitati jest kako Vlada nije pogriješila kada je donijela odluku o smjeni Ivana Pandže i njegovih najbližih suradnika.

Plaća za nerad

- Član Nadzornog odbora iako nije nazočio sjednicama uredno je primao mjesečnu naknadu za "svoj rad" u iznosu 869 maraka. Opravdanost ovakvog načina isplate revizorski tim ne može potvrditi s obzirom na isplaćenu neto naknadu u iznosu od 10.428 maraka na godišnjoj razini - stoji u dijelu revizorskog izvještaja. Dalje se navodi kako su djelatnici primani na posao na netransparentan način bez stvarno utvrđenih potreba za novim djelatnicima.

Također, veliki prigovor je stavljen i na ugovore od djelu koji su potpisivani. - Primjer takvog načina navodimo angažman po ugovoru o djelu za obavljanje poslova "odnosa s javnošću", kojim je regulirano plaćanje u neto iznosu 1500 maraka mjesečno, a po sistematizaciji Društva navedeni poslovi su vrednovani oko 950 KM (za puno radno vrijeme).

Navedeni ugovori su konstantno produživani više od godinu dana iako je Nadzorni odbor na jednoj od sjednica izričito tražio da se isti obustave i ponište - naglašava se u revizijskom izvještaju za Ceste Mostar. Važno je napomenuti kako su revizori konstantirali kako ne mogu potvrditi da su predstavnici državnog kapitala štitili vlasnička prava državnog kapitala i da su poduzimali odgovarajuće mjere za rješavanje nagomilanih problema.

- Ostvareni prihodi su manji za 1,806.499 maraka u odnosu na plan poslovanja ili za 14 posto, a ostvareni rashodi za 859.693 marke ili 6 posto, a gubitak je veći u odnosu na plan tri puta ili za 946.806 maraka. Planom predviđena investicijska ulaganja u iznosu 329.059 KM su ostvarena u iznosu 691.677 maraka ili 210 posto bez obrazloženja za prekoračenje plana. Od ostvarenih investicija na vlastita sredstva se odnosi 176.280 maraka, preostalih 515.397 maraka iz sredstva financijskog najma - leasinga - navodi se u revizorskom izvješću.

Isplata naknada

Problem su i naknade za putne troškove iskazane 36.430 maraka. Za naknade za korištenje vlastitog automobila je isplaćeno 14.945 maraka, za dnevnice za putovanja 14.890 KM, te ostala službena putovanja 4595 maraka. Dio ovih troškova nije opravdan.

Večernji list