Za nagrade državnih službenika 17 miliona maraka

Međutim, znajući dosadašnje ponašanje državne administracije, može se naslutiti da na računu neće ostati nepotrošena nijedna marka. Naime, Savjet ministara BiH je na osnovu Zakona o platama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH praktično "naredio" 71 državnoj instituciji da donesu interne pravilnike o novčanom nagrađivanju zaposlenih.

Prema toj odluci, svaka državna institucija za stimulacije službenika može maksimalno potrošiti 2,5 posto ukupnog budžeta za neto plaće. Takođe, zaposleni službenik, ako njegov nadređeni ocijeni, može biti nagrađen najviše sa 20 posto od njegove osnovne mjesečne neto plaće.

Primjera radi, u pravilniku o isplati novčanih nagrada zaposlenim u tajništvu Parlamenta BiH, navedeno je da zaposleni mogu biti nagrađeni za kvalitetno i efikasno obavljanje posla, za rad u komisijama, privremeno obavljanje poslova radnog kolege koji je odustan duže od deset dana i izuzetne rezultate rada. Tako za rad u komisijama koje «obavljaju poslove međuentitetske i interresorne koordinacije, te za učešće u izradi složenih projekata", službenici mogu biti nagrađeni i sa 50 odsto od prosječne mjesečne neto plate u BiH, koja inače iznosi oko 800 KM.

Izvor: Blic/RTVSlon