Za koga radi Dnevni list? Koliko para je klepnuo Rašić, član Reketarove družine?

Samo prošle godine iz BIH se odjavilo 13.000 Hrvata. Što u tako kratkom roku nije uspjelo ni Seferu Haliloviću u najboljim danima.

Toliko o mudroj Vladi i mudrim sabornicima iz XI. izborne jedinice koji histeriju oko ovog zakona nisu niti pokušali zaustaviti. Premda tvrde da nemaju pristup medijima imaju dovoljno visoke plaće da u svim tiskovinama u RH objave plaćeni oglas u kojem bi ljudima poručili da se ne odjavljuju.

Sličnu histeriju danas širi i SDP-ov Dnevni list navodeći poluinformacije sljedećeg tipa:

"Kao jedna od najgorih posljedica ovog zakona može biti činjenica da će se zasigurno veliki broj Hrvata iz BiH odlučiti ostati u Hrvatskoj što bi moglo dovesti do novog egzodusa bh. Hrvata. Bilo kako bilo, i bez obzira što stoji iza donošenja ovog zakona (čišćenje biračkih popisa, pritisak EU-a ili nešto treće), radi se o kompleksnoj stvari koja bi mogla izazvati nesagledive i dalekosežne posljedice."

Za koga radi Dnevni list? Kolio para je klepnuo Rašić, član Reketarove družine da u BIH širi priče o "egzodusu Hrvata iz BIH", "nesagledivim posljedicama" i slično?

Za informaciju javnosti koja se straši ovog zakona dajemo na zanje sljedeće činjenice:

* Ovaj zakon je namijenjen da se u RH pročiste fiktivna prebivališta, stvarna prebivališta ne ulaze u razmatranje ovog zakona, radi se o fiktivnim prebivalištima bilo kojeg RH državljanina ne samo Hrvata u BiH. Dakle adresa na kojoj ste prijavljeni mora biti stvarna adresa na kojoj vi stvarno tijekom godine prebivate barem mjesec dana u godini. Ako ste se prijavili na adresu na kojoj niste brisat će vas pa ćete se morati prijaviti na stvarnu adresu. Hrvatski mediji u Pereciji ne navode koji su stvarni razlozi takvih fiktivnih prijava. Npr. mnoštvo studenata ili radnika koji iznajmljuju stanove po RH , po želji gazde nemaju u tim stanovima prijavljena prebivališta jer "pošteni gazda iz Perecije" kojem su puna usta njega kao poreznog obveznika , ne želi platiti državi porez na rentanje stana i ne želi prijaviti najmoprimca. Pa tako Hrvate iz BIH kojima iznajmljuje stan drži na crno. Drugo, mnoštvo sezonskih radnika koji rade najteže fizičke poslove u RH država Hrvatska tjera na lažnu prijavu. Oni žive npr u kontejnerima ili po adresama koje često mijenjaju a gazda tvrtke jednostavno svih njih 60 prijavi na jednu adresu. Što je prekršaj. Dakle država RH koja im prema Ustavu jamči pravo na rad istovremeno ih prema Zakonu o radu tjera na prijavu fiktivnog prebivališta. Radi se o neusklađenosti Zakona o radu sa UStavom RH. Da se uvela mogućnost otvaranja radne knjižice u RH na osnovu putovnice većina takvih radnika nikada ne bi ni zatražila osobnu iskaznicu u RH.

* Priča o dvije osobne iskaznice nema nikakve veze sa ovim zakonom. Hrvatske države se ne tiče da li neki građanim RH ima identifikacijske dokumente i neke druge države, pa tako i BH osobnu. Hrvatskoj je bitno da je osobna koju neki građanin ima u RH ispravna, te da je prebivalište na njoj stvarno a ne fiktivno.

* Hrvati sa dva državljanstva koji tijekom godine stvarno prebivaju i u RH, i u BIH, ili posluju i u RH i u BIH, a imaju oba državljanstva ne da ne smiju nego su DUŽNI imati dvije osobne iskaznice. Primjerice za obavljanje najbanalnijih birokratskih poslova u jednoj ili drugoj državi. Gospodin Mate iz Rame npr. koji šljaka u Dubrovniku, plaća porez u RH i ima radnu knjižicu u RH DUŽAN JE imati RH osobnu. Na stvarnoj adresi. Isti taj Mate kada dođe u svoje Rumboke i želi kupiti plac ili platiti porez na auto mora imati BH OSOBNU iskaznicu. Mate je čovjek koji tijekom godine prebiva u dvije države.

Postavlja se sjedeće etičko pitanje - Zašto Matina žena, koja živi u Rami, a čiji muž plaća državi RH porez nema pravo na porodiljnu naknadu RH iako je hrvatska državljanka? Ili zašto Matino dijete, budući da on plaća porez u RH nema pravo na dječji doplatak? Zar su oni manje vrijedni RH državljani? Da bi ostvarili to pravo Mate ih mora fiktivno prijaviti u RH. Oni su jedine prave žrtve ovog zakona a mediji u Pereciji nastoje stvoriti sliku da su svi Hrvati iz BIH u RH fiktivno prijavljeni jer su lijenčine i neradnici i da su tu samo da koriste socijalne beneficije u RH. Kao da se radi o Šveskoj koja ne zna šta će od para.
* Većina Hrvata iz BIH koji imaju prebivališta u RH imaju stvarna prebivališta i neće biti pogođeni ovim zakonom. Većina ih se u RH prijavila zbog stvarne potrebe primjerice radnog odnosa, studiranja i sl. Tek je manji dio onih koji su otvorili fiktivna prebivališta kako bi stekli određene beneficije. U prvom redu je potreba za hrvatskim zdravstevnim osiguranjem te u manjoj mjeri porodiljne naknade. Upravo ovi zadnji se stavljaju u pravi plan kada se radi negativna kampanja protiv ovog dijela hrvatskih državljana. Međutim i daj dio prijava da se lako srediti. Državljanima koji se u RH prijavljuju samo radi zdravstvene iskaznice treba omogućiti da postanu osiguranici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na osnovu putovnice i jednogodišnje naknade za to a ne putem osobne iskaznice. Državljankama iz BIH, porodiljama čiji muževi rade u RH treba omogućiti da na osnovu putovnice RH, u BIH dobiju nadoplatu na porodiljnu naknadu iz BIH kako bi se iznos iste izjednačio s minimalnim iznosom porodiljne naknade u RH. To je samo jedan od načina rješavanja ovog pitanja o čemu se u RH nikada naravno nije ni porazmislilo. Ali se zato stvorila histerija.

Izvor: poskok.info