Za hercegovačke i hercegbosanske općine borit će se tri bloka

hns bih
Radi se o općinama za koje je Predsjedništvo HNS-a utvrdilo kako se radi o prostorima gdje ne postoji opasnost od ugrožavanja nacionalnog interese te je sukladno tomu odlučilo kako u tim općinama treba ostaviti mogućnost strankama da same kreiraju način na koji će izaći na izbore, piše dnevni-list.ba.

Prema svemu sudeći za što bolji rezultat u općinama Zapadno-hercegovačke, većeg dijela Hercegovačko-neretvanske županije, te većinskog hrvatskog dijela Herceg-Bosanske županije (Tomislavgrad, Livno i Kupres) natjecat će se ukupno tri skupine stranaka. Prve su one predvođene najsnažnijim HDZ-om BiH koji je vladajuća stranka u najvećem broju hrvatskih općina.

Potvrđen još jedan kandidat

Već je od ranije poznato kako će HDZ 1990. u pojedinim općinama s hrvatskom većinom ići zajedno s HSP-om BiH te Hrvatskim savezom HKDU-Hrast, a to je potvrđeno je jučer nakon što je postignut dogovor oko zajedničkog nastupa u Čitluku, te su HDZ 1990. i Hrvatski savez HKDU-Hrast odlučili kako će predsjednik Hrasta Pero Barbarić biti zajednički kandidat za načelnika općine Čitluk. Ovaj dogovor, kako je naveo predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović, podržat će i HSP BiH. Podsjećamo, u Ljubuškom su nešto ranije predstavnici HDZ-a 1990., HSP-a BiH i Hrvatskog saveza HKDU-Hrast postigli dogovor kako će Ante Paponja biti njihov zajednički kandidat za načelnika općine Ljubuški. S druge strane temeljem usvojenih dokumenata i načela Hrvatskog narodnog sabora (HNS), Hrvatska seljačka stranka (HSS) BiH i Hrvatska republikanska stranka (HRS) potpisali su jučer u Mostaru Sporazum o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima 2016. godine.

-Sporazumom je definirano političko djelovanje HSS-a i HRS-a na nadolazećim izborima kao trećeg bloka unutar hrvatskog političkog korpusa, u odnosu na blok stranaka predvođenim HDZ-om BiH i onim predvođenim strankama proplatformaškog bloka, naglasili su u priopćenju HSS-a i HRS-a.

Pluralizam

Stranke su se obvezale koalicijski nastupiti u svim općinama u kojima obje izlaze na izbore, a tamo gdje je po dosadašnjim rezultatima procijenjeno kao optimalnije rješenje, članovi jedne stranke će ići na listu druge.

-Ovaj Sporazum smatramo kao početak razvoja zdravog političkog pluralizma unutar hrvatskoga naroda, pridržavajući se svih načela iz utvrđenih dokumenata Hrvatskog narodnog sabora i vođeni istinskim domoljubnim vrijednostima hrvatskoga naroda, uz puno uvažavanje individualnih, građanskih prava i sloboda svih državljana Bosne i Hercegovine, u zajedničkoj izjavi ustvrdili su predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić i predsjednik HRS-a Slaven Raguž, koji su u ime ovih stranaka i potpisali Sporazum.