Za dva mjeseca 4000 branitelja zatražilo pomoć u liječenju, sve više oboljelih od karcinoma

Za dva mjeseca 4000 branitelja zatražilo pomoć u liječenju, sve više oboljelih od karcinoma

Naime, na javni poziv za ostvarivanje pomoći u liječenju, koji je Federalno ministarstvo raspisalo 13. ožujka ove godine i koji će biti otvoren do 31. listopada, do sada se prijavilo više od 4000 branitelja.

- U Federalno ministarstvo za pitanja branitelja u prva dva mjeseca pristiglo je više od 4000 zahtjeva za pomoć u liječenju. Nažalost, veliki broj zahtjeva odnosi se na pomoć u liječenju karcinoma. Ono što možemo reći jest da je 30-ak posto više zahtjeva nego u istom razdoblju prošle godine i očigledno je kako braniteljska populacija ulazi u godine. Nažalost, zbog svih trauma, događanja kroz koja su prošli, proizlaze vjerojatno i ti zdravstveni problemi. Ministarstvo ima povjerenstvo, skupinu iz reda zaposlenika koja je sastavljena od zdravstvenog djelatnika, pravnika, predstavnika ekonomske struke, koji donose odluke o iznosima pomoći - kazao je za Faktor Salko Bukvarević, ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata FBiH. Zbog povećanog broja zahtjeva Ministarstvo je prisiljeno smanjiti visinu iznosa pomoći kako bi u okviru raspoloživih sredstava moglo udovoljiti svim zahtjevima. "Povjerenstvo procjenjuje i donosi prijedlog odluke vodeći računa o tome i tko je dobivao sredstva u prošlim godinama, koje iznose, naravno, vodeći računa o ukupnom materijalnom stanju obitelji. Prošle godine pomoć je iznosila od 300 do 2500 KM. Isti je raspon i sada, samo sada je najveći broj odobrenih sredstava od 500 do 1000 KM kako bismo ovih 1,5 milijuna maraka, koliko imamo na raspolaganju, mogli rasporediti, pokušali pomoći što većem broju ljudi", rekao je Bukvarević i dodao: "Naravno, mi ćemo do kraja godine, kao što smo to radili i prethodne dvije, iz sredstava koja nam ostanu neutrošena iz nekih naših ušteda, u posljednjem tromjesečju nastojati preusmjeriti dodatnih 500.000 KM za liječenje. Jer očigledno je to sada potreba i veliki broj zahtjeva imamo u tom transferu". Otprilike 40 dana prosječno je potrebno od datuma predaje, obrade do izdavanja rješenja, a povjerenstvo vodi računa i o hitnosti slučajeva, tako da se hitni slučajevi obrade i brže.

Od početka rata na ovim prostorima prošlo je 27 godina, a veliki broj branitelja četiri godine proveo je na kiši, snijegu, ledu, u rovovima pod ogromnom količinom stresa i uz neadekvatnu prehranu, što se sve više odražava na zdravstveno stanje te populacije. Uz to, činjenica je da su branitelji sve stariji, time i sve izloženiji zdravstvenim tegobama. Sve to ogleda se i u broju korisnika pomoći u liječenju. Koliko je porastao broj onih kojima je potrebna pomoć, govori i podatak kako je lani podneseno 6000 zahtjeva, a odobreno je 4200, dok je godinu ranije broj odobrenih zahtjeva iznosio 3800. I ovo nije ukupan broj onih kojima treba i koji su dobili pomoć, tu su i županijske i općinske razine koje također odobravaju pomoć.

vecernji.ba