Za direktora Sarajevske zračne luke imenovan čovjek bez visoke stručne spreme!?

Zrakoplovi
Prema starom Statutu ove institucije, direktor može biti samo osoba s visokom stručnom spremom, odnosno sa sedmim stupnjem obrazovanja.

No, jučer je ta odredba izmijenjena, tako VSS više nije uvjet za ovu prestižnu poziciju. Ovo je sarajevskom listu potvrdio izvor koji je dobro upoznat s cijelim slučajem, ali je zamolio da mu se otkriva identitet. List dodaje kako službenu potvrdu ove informacije jučer nije bilo moguće dobiti.

Iako je već u šestoj deceniji života, Veličan je tek nedavno završio diplomski (trogodišnji) studij po Bolonji te je stekao zvanje "bachelor", što, prema stručnim tumačenjima, nije sedmi stupanj obrazovanja.

Nametnuta Federalna vlada prošlog mjeseca je smijenila dugogodišnjeg direktora Aerodroma Bakira Karahasanovića, a Veličana imenovala za vršitelja dužnosti.

Veličan je prije imenovanja vodio predstavništvo kompanije "Croatia Airlines" u Sarajevu.
Avaz saznaje da je postojala namjera da bude izmijenjena još jedna odredba Statuta Sarajevskog aerodroma, i to tako da, umjesto dva, budu predviđena četiri izvršna direktora. Navodno je namjera bila da na jednu od dvije novouspostavljene pozicije bude imenovan bivši direktor Bakir Karahasanović.

No, izvor sarajevskog lista kaže da ovih izmjena, za sada, nije bilo.


Novinar Avaza u više navrata je kontaktirao Odjel za odnose s javnošću Sarajevskog aerodroma kako bi provjerio ove informacije. Prvi put mu je rečeno da pozovemo za 20 minuta, ali se kasnije nitko nije javljao.

Dnevni avaz