Za četiri godine u ratu osam bodova pri umirovljenju

Za četiri godine u ratu osam bodova pri umirovljenju

Naime, stari Zakon o MIO omogućavao je zaposlenim braniteljima da odu u mirovinu s 40 godina staža bez obzira na godine života. Prema sadašnjem zakonu, Zavod MIO nema obvezu računati u staž godine za koje nisu uplaćivani doprinosi, a to je slučaj i s vojnim stažom. Tako se braniteljima, prema zakonu, računa pola boda po godini provedenoj u ratu. Procjena udruga branitelja jest da je time obezvrijeđeno njihovo sudjelovanje u ratu. Nadležni su uvažili ovaj stav i predvidjeli povećanje s pola na jedan bod za ratni staž. Kako se svaka godina sudjelovanja u ratu dvostruko boduje, po tome će netko tko je bio u ratu četiri godine, ako se izmjene prihvate, imati osam bodova, što će značajno povećati njegovu mirovinu. Da će izmjenama branitelji, uz ranije utvrđeno udvostručavanje ratnog staža, za svaku godinu provedenu u ratu umjesto dosadašnjih pola boda dobiti bod, potvrdio je za Faktor Zijad Krnjić, ravnatelj Zavoda MIO, a izmjene su upućene Vladi FBiH. - Zajedno s Federalnim ministarstvom rada usuglasili smo izmjene Zakona o MIO u nekim segmentima. Uglavnom, bit će uklonjena ta nepravda prema braniteljima pa će svaka godina ratnog staža nositi ubuduće po jedan bod, a ne kao do sada pola boda. Kao što je poznato, braniteljima je udvostručen ratni staž pa, primjera radi, onaj tko je proveo tri godine u obrani zemlje, imat će šest godina posebnog staža, odnosno šest bodova pri umirovljenju. Zasigurno da će biti onih kojima će to bodovanje povećati prosjek za mirovinu - kazao je Krnjić za Faktor.

Zatražena je i izmjena članka 116. kojim je određeno da svi koji su otišli u mirovinu sa 65 godina života ili 40 godina staža ne mogu više raditi i primati mirovinu. Naime, zbog te odredbe jedan broj umirovljenika koji su prije novog zakona imali i mirovinu i bili u radnom odnosu morao je birati hoće li je zamrznuti ili će prestati raditi. Krnjić je objasnio da se tu još ništa nije promijenilo jer se čeka presuda Ustavnog suda FBiH.

- Potpredsjednik FBiH Milan Dunović pokrenuo je prije izvjesnog vremena zahtjev za ocjenu ustavnosti jer smatra kako nije u redu da umirovljenici gube pravo na mirovinu ako se nakon umirovljenja zaposle. Sada čekamo što će reći Ustavni sud FBiH - rekao je Krnjić. Ranije su se spominjale i izmjene članka koji kaže da će onima koji odu u mirovinu prije nego skupe 40 godina staža primanja biti umanjena za 4% za svaku godinu koja nedostaje ako netko ranije ode u mirovinu. S obzirom na to da su ti "penali" dosta visoki, pokrenute su inicijative da se to smanji. Krnjić je potvrdio da ti "penali" ostaju. - Bit reforme i jest odlazak u mirovinu po ispunjenju uvjeta. Ako netko ode u mirovinu prije napunjenih 65 godina života, za svaku godinu ranijeg odlaska u mirovinu broj bodova će se umanjivati za 4%, odnosno za 0,33% za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu. Uglavnom, izmjene Zakona o MIO su načinjene i sada su na Vladi FBiH, vidjet ćemo kako će se izjasniti, odnosno Parlament FBiH - rekao je Krnjić.