Za Bandića oba HDZ-a i Dodik, a Josipovića SDP i Silajdžić

Milorad Dodik
"Želim imati najbolje odnose sa susjedima a posebno s BiH zbog velikog broja Hrvata u toj zemlji, ali i Bošnjaka i Srba koji imaju hrvatsko državljanstvo. To je jedan od glavnih ciljeva moje vanjske politike", kazao je Josipović u intervjuu koji je u utorak objavio sarajevski "Dnevni avaz", poručivši da će BiH u njemu uvijek imati velikog prijatelja, ma kome birači iz te zemlje dali glasove u konačnici hrvatskih predsjedničkih izbora.

Bandić je pak u usporednom intervjuu za isti list istaknuo da je u prvom krugu dobio uvjerljivo najveći broj glasova iz BiH pa očekuje kako će se to ponoviti i u drugom krugu.

"Ja ću biti prijatelj vlastitog naroda u BiH i očekujem njihovu podršku", rekao je Bandić.

Dva bosanskohercegovačka HDZ-a, koji su u prvom krugu podupirali Andriju Hebranga, još se nisu službeno očitovali kako će svom članstvu preporučiti da glasuje u drugom krugu, no predsjednik HDZ BiH Dragan Čović već je naznačio kako će favorit njegove stranke biti Bandić.

HDZ BiH preporuku svome članstvu dat će do kraja tjedna, kazao je Čović ocijenivši da je Bandić u blagoj prednosti pred Jospovićem jer može računati na glasove i s ljevice i iz centra kao i s desnice.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić drži, međutim, da je Josipovićeva prednost pokazana u prvom krugu tolika da je upitno može li je Bandić kompenzirati glasovima drugih kandidata.

Kazao je kako je upitno hoće li se oni koji su podržali nekog od ostalih kandidata u prvom krugu uopće odlučiti glasovati i u drugom.

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) daje čvrstu potporu Josipoviću dok je Bandića za sada manje-više otvoreno poduprla Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojoj je na čelu Milorad Dodik.

"Za Hrvatsku je bolje da pobijedi Bandić jer je praktičniji i realniji čovjek, baš kakav joj i treba", ocijenio je Dodikov prvi suradnik, glavni tajnik SNSD-a Rajko Vasić.

Potporu Bandiću iskazao je i Fahrudin Radončić, vlasnik "Avaza" i novopečeni političar koji će svoju šansu potražiti na izborima u BiH u listopadu 2010. godine.

"On (Bandić) je moj dugogodišnji prijatelj i normalno je da su moje simpatije na njegovoj strani", kazao je Radončić.

Potpredsjednik Stranke za BiH (SBiH) Beriz Belkić poručio je pak kako bi mu bilo draže da pobijedi Josipović.