Za 27 mjeseci u BiH podigao 28 kredita a sad ih vraća 40 osoba

Ovaj nevjerojatan kreditni kumulativni niz možda bi se nastavio da kreditni dužnik nije mogao više servisirati dug prema bankama i mikrokreditnim organizacijama od 610.500 KM, za što je mjesečno na nepoznato razdoblje morao izdvojiti 22.500 KM. Tek kad se 40 jamaca ovog kreditnog dužnika iz B. Šamca, čiji se identitet zbog istrage čuva od očiju javnosti, počelo žaliti na blokirane tekuće račune, pričom su se počela baviti istražna tijela, nedavno utemeljene udruge za zaštitu jamaca, Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača BiH.

Potpisivani bianco krediti

Zanimljivo da su svi, ističu u Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača BiH, u dobroj namjeri pristali biti jamci kako bi pomogli glavnom dužniku. U cijelom slučaju je sporno što njegovi jamci, smatraju u ovoj instituciji, pri tome nisu mogli znati koliko je i kod kojih banaka i mikrokreditnih organizacija sporni dužnik zapravo zadužen. Tek kad se krenulo s blokadom njihovih računa u bankama, shvatili su da dužnik ne vraća spornih 28 kredita koje je, spomenimo, podigao za 28 mjeseci u čak 13 banaka i mikrokreditnih organizacija. Njegova priča ombudsmanima je poslužila kao ilustrativan primjer za zakonsko ukidanje instituta jamca pri podizanju kredita kod komercijalnih banaka u BiH, čemu su jaki bankarski lobi odlučno protivi. Sličnih primjera, poručuju iz udruga za zaštitu jamaca BiH, ima još. Nedovoljna informiranost jamaca, nepotpuna prezentacija ugovora zaključenog između kreditora i jamca, bianco potpisivanje ugovora, nepoznati iznosi i namjena kredita, kao i sposobnost glavnog dužnika... ukazuju, tvrde u Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača BiH, da se krše temeljna prava svakog potrošača, a to je potreba na kvalitetnu informiranost.

FBiH 10 milijardi kredita

Na zahtjev zastupnika u Parlamentu BiH, o ovoj problematici oglasile su se i entitetske agencije za bankarstvo, (FBiH direktor Zlatko Barš i RS Slavica Injac). Uz zaključak kako je svima u interesu, jamcima, bankarima, ombudsmanima, da se počinitelji nezakonitosti pronađu i kazne, entitetske agencije izišle su s podatkom koliko tuđih kredita jamci u Federaciji i RS-u vraćaju. U FBiH, prema podacima iz završne 2009. godine, banke su imali 1,76 milijuna aktivnih kreditnih partija u kojima se vraća 9,76 milijardi KM. Od tog iznosa, jamci vraćaju iznos od 40,9 milijuna tuđih kredita. Iz Agencije za bankarstvo RS-s bili su nešto šturiji pa su iznijeli informaciju da tamo kredit vraća 321.000 dužnika, od toga 1291 jamac vraća tuđi kredit.

izvor: večernji list