Za 17 godina BiH će biti zemlja staraca

...je provela agencija „Euromonitor International", a čiji podaci kažu da će broj stanovnika u našoj zemlji u narednih 17 godina pasti za pet posto, odnosno na 3,6 milijuna, piše današnji Dnevni Avaz.

Kao razloge navode negativnu migraciju, smanjen broj novorođenih i povećan broj umrlih. U međuvremenu, populacija BiH će izrazito stariti i do 2030. godine bit ćemo 10. najstarija zemlja na svijetu. No, Sarajevo će ostati najveći grad i u naredna dva desetljeća i činit će skoro 20 posto urbane populacije u državi.

Sociolozi ističu da će doći i do mehaničkog pražnjenja ruralnih područja. Ljudi sa sela masovno će se naseljavati u gradove, što je, sa stanovišta društvenog razvoja, potpuno neprihvatljivo, jer nemamo razvijenu poljoprivredu, gdje se na industrijski način može proizvoditi hrana.

S druge strane, u pet županija u Federaciji djeca iz socijalno ugroženih obitelji uopće ne ostvaruju pravo na dječiji doplatak.

U ostalih pet jedno dijete od države za mjesec može dobiti od 11 KM u Zeničko-dobojskoj županiji do 33 u Sarajevskom, dok RS daje doplatak samo onome ko dobije i drugo dijete - 35 maraka.

Prema popisu iz 1991. godine, BiH je imala 4.377.033 stanovnika, dok podaci Centralne obavještajne službe (CIA) pokazuju da je u srpnju 2013. u BiH živjelo 3.875.723 stanovnika. Majke djecu rađaju najčešće u 26. godini, a prosječan životni vijek iznosi 76,2 godine.