William Montgomery: BiH je kao Jugoslavija pred raspad

William Montgomery: BiH je kao Jugoslavija pred raspad
Vrijeme na Dodikovoj strani

Montgomery je naglasio da međunarodna zajednica griješi kada predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, etiketira kao "nasilnika" koji uzrokuje političku nestabilnost u BiH i zanemaruje činjenicu da se ogromna većina Srba slaže s Dodikovim stavovima, prenosi Srna.

Smatra kako međunarodna zajednica mora biti pažljiva kako Dodika ne bi isprovocirala da raspiše referendum o osamostaljenju RS, iako osobno ne vjeruje da bi se predsjednik Srpske naglo odlučio na takav korak.

- Prilično sam siguran da će, kako vrijeme bude odmicalo, doći do priznanja na Zapadu, ali i u samoj BiH da stvari u zemlji ne funkcioniraju i da se na pregovaračkom stolu moraju naći i alternativna rešenja. Stoga se dijelom slažem s nekim mišljenjima da je vrijeme na Dodikovoj strani, rekao je Montgomeri.
Bošnjaci vjeruju da imaju pravo odlučivati

Iskusni američki diplomata ističe da Zapad pravi katastrofalnu grešku inzistiranjem da se u BiH održi "status quo" i time što odbija razmotriti alternativna rešenja za budućnost BiH.

Prema njegovom mišljenju, BiH i dalje opstaje samo zahvaljujući snažnom prisustvu međunarodne zajednice.

- Dayton je zaustavio rat, ali je, s druge strane, stvorio sustav koji nije provodiv u praksi. Tri naroda su i dalje ekstremno podijeljena. Srbi doživljavaju RS kao svoju državu, Hrvatima se ne sviđa što nemaju svoj entitet, a Bošnjaci su odličan primjer problema s kojim se BiH danas suočava, zaključio je Montgomeri.

Rekao je kako Bošnjaci vjeruju da imaju pravo odlučivati o sudbini cijele BiH, a neki ekstremisti čak prijete da će upotrijebiti i nasilje ako se preduzme neka akcija koja bi narušila njihov koncept te zemlje.
Dodik kod Merkel

- Međunarodna zajednica još je, u suštini, ujedinjena oko svoje dugoročne politike prema BiH. I najnovija inicijativa njemačke kancelarke Angele Merkel uklapa se u takvo mišljenje i tu nema nekih posebnih odstupanja. Sve više pojedinaca u Europi otvara pitanje takvog pristupa rješavanju problema u zemlji, a očekujem da će se takav trend nastaviti i u budućnosti, rekao je Montgomeri.

Rekao je kako postoje mnoge sličnosti između Jugoslavije pred raspad i slike današnje BiH, ali i ističe da se ne smije zanemariti da danas ni Hrvatska ni Srbija nemaju nikakvog interesa da potiču nasilje u BiH i da obeshrabruju ulogu EU u vezi s BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je u petak u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koju je upoznao, kako je saopćeno, s svim otvorenim pitanjima u Bosni i Hercegovini i stavovima predstavnika RS-a u pogledu njihovog rješavanja.