WikiLeaks: Podjele između Muslimana i Hrvata su posebno ključne. BiH je ključ ove regije

U dijelu u kojem se spominje Srbija, poseban naglasak je stavljen na odnos Beograda prema Rusiji, objavio je Informer.ba.

“Rusko-srpski odnos je posebno važan. Baš me briga ako je u pitanju i njihova prijateljska nogometna utakmica, mi moramo znati o tome”, piše u e-mailu poslanom 21. srpnja 2009. godine.

Wikileaks je u ponedjeljak počeo objavljivati Globalne obavještajne fajlove – više od pet milijuna mailova koji su iz sjedišta Stratfora u Teksasu slati u razdoblju između srpnja 2004. i kraja prosinca 2011. godine. Do njih je Wikileaks došao uz pomoć hakera iz organizacije “Anonimus”, a u dokumentu pod nazivom Euroazija spominju se i ostale države u regiji.

“Sigurnosna situacija na Balkanu je složena i ima više aspekata. Prvo, mi moramo držati na oku bilo kakve sigurnosne probleme u Bosni. Bilo kakav pokazatelj da etničke grupe u Bosni teže većoj autonomiji ili da je nasilje ponovo krenulo. Podjele između Muslimana i Hrvata su posebno ključne. Moramo biti upozoreni o svakoj naznaci nasilja vezanog za nogomet, organizirani kriminal, bilo što što se može pretvoriti u etnički motivirane zločine. Bosna je KLJUČ ove regije”, piše u Stratforovu mailu, objavio je Informer.ba.

Ostala sigurnosna pitanja:

- Srbi na sjeveru Kosova, mogu buknuti bilo kada. Kao i Albanci u Preševu i muslimani u Sandžaku

- Porast neonacističkog nasilja, naročito u Vojvodini protiv Mađara (Srbija), u Hrvatskoj (protiv Roma i Srba), kao i antimanjinsko, nasilje protiv Pomaka (muslimana) u Bugarskoj.

- Prosvjedi, nemiri, sindikalne aktivnosti… Oni nisu organizirani kao u Zapadnoj Europi, ali štrajk albanskih rudara na Kosovu 80-ih godina na izvjestan način je zapalio cjelu regiju.

- Bilo kakve neuobičajene radnje islamskih terorističkih grupa u i izvan regije.

Zaplijene droge i oružja.

Zatim slijede Bosna u kojoj, prema Stratforu, postoji velik upliv organiziranog kriminala, što je uz ruske veze čini dvostruko važnom, i na kraju mail spominje Albaniju i Kosovo u kojima treba obratiti pozornost na aktivnosti albanske mafije.

Politička pitanja:

- Bosna: Bilo kakav rascjep koji bi nastao u Hrvatsko-muslimanskoj federaciji je ključan. Radikalizacija Republike Srpske.

- Politika unutar Srbije: Unutarnja politika je veoma konfuzna, ali mi moramo biti informirani o praktično svemu što se tamo događa. Podjele mogu ukazati na nove saveze koji mogu stvoriti nove političke stranke i slično.

Međunarodni odnosi:

- Makedonija – problem s Grčkom…
- Slovenija – problem s Hrvatskom…
- Srbija – odnosi sa svima

Poseban naglasak je stavljen na problem organiziranog kriminala, a američki obaveštajni analitičari navode da je u svezi s njim posebno važno pratiti Hrvatsku, za koju navode da ima visoku razinu organiziranog kriminala, Makedoniju, a zatim i Crnu Goru koja je obilježena kao država u kojoj je sve organizirani kriminal, uključujući i vladu.

Ruski potezi na Balkanu:

1) Treba obratiti pozornost na bilo kakve ruske kupnje energetskih kompanija u regiji;
2) Obratiti pozornost ako Rusija daje zajmove regiji;
3) Bilo kakvi potezi ruskih lidera/političara/biznismena u regiji.

Informer.ba