Vrhunski kuhar može zaraditi više od doktora

Vrhunski kuhar može zaraditi više od doktora

Sindikati u FBiH i RS najavljivali su kako će od entitetskih vlada tražiti povećanje minimalne plaće.

Konstantan odljev radne snage u zemlje zapadne Europe povećao je plaće za vrhunske profesionalce koji ostaju u BiH. Zbog toga se, primjerice, vrhunski kuhari u BiH plaćaju suhim zlatom, ali je takvih primjera veoma malo, piše Avaz.

- Znam tko je najplaćeniji kuhar u BiH jer je moj prijatelj. Svi u ovoj struci znamo koliko se kreću plaće. On ima plaću oko 3.000 KM, radi u jednom restoranu koji ima 30-ak mjesta i radi po narudžbi – kaže Ademir Begunić, predsjednik Asocijacije kuhara grada Tuzla.

Kuhari, prema njegovim riječima, u BiH mogu zaraditi do 1.000 KM, a šefovi kuhinje do 1.200. Dobro se, tvrdi on, može zaraditi u Neumu tijekom sezone, gdje je plaća do 2.500 KM.

Ali tamo imate posao na šest mjeseci. U Europi, koliko znam, plafon je plaća od 2.500 eura, ali za taj novac morate platiti stan, hranu, automobil... Kod nas su kuhari malo bolje plaćeni u Sarajevu, dok se u drugim gradovima njihova primanja vrte oko prosjeka – tvrdi naš sugovornik.

Plaće konobara u ovoj godini jesu povećane, ali mnogi od njih još nisu stalno zaposleni i rade, na crno. Prema posljednjim statističkim podacima, prosječna neto plaća u BiH iznosi 938 KM, a vrijednost potrošačke korpe procjenjuje se na 2.000 KM.

Ni u drugim granama privrede nije mnogo bolja situacija. Plaće rastu u određenim branšama, ali su još ispod prosjeka. U bh. entitetu RS u prerađivačkoj industriji je zaposleno najviše radnika, a njihova prosječna plaća iznosi 745 KM. Plaće trgovaca su 692 KM, a ugostitelja 635 KM.

Sindikati u FBiH i RS najavljivali su kako će od entitetskih vlada tražiti povećanje minimalne plaće. Minimalac u oba entiteta je malo iznad 400 KM.

Nezadovoljni su u Samostalnom sindikatu radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS, gdje su prosječna primanja zaposlenika 1.070 KM. Željko Šukalo, predsjednik ovog sindikata, povukao je paralelu s prilikama u FBiH te je naveo kako ljekar specijalista u RS s 20 i više godina staža te odrađenim dežurstvima može zaraditi oko 2.200 KM, dok su, prema njegovim riječima, plaće ljekara u Tuzli i Sarajevu između 3.000 i 4.000 KM.