Vraća li se Šime: Kukić ponovno na čelu Nadzornog odbora HT-a?

Doznaje ovo Dnevni list iz izvora bliskih SDP-u koji navode da će nakon uspostave nove vlasti u Federaciji na čelu sa SDP-om lider ove stranke Zlatko Lagumdžija mjesto predsjednika Nadzornog odbora HT-a Mostar ponuditi upravo Kukiću.
U kratkom razgovoru za Dnevni list Kukić nam je kazao da još uvijek nije dobio nikakvu ponudu. "Ako mi bude ponuđeno i ako budu prihvaćeni moji uvjeti, ja ću to sa zadovoljstvom preuzeti baš kao što sam nekada", rekao nam je Kukić, koji je već bio na čelu Upravnog, odnosno Nadzornog odbora tadašnjeg HPT-a Mostar.

Nered u Nadzornom

Uvođenje reda u Nadzornom odboru HT-a bit će jedan od prvih zadataka nove Vlade jer stara nije uradila ništa kako bi spriječila samovolju Uprave i Nadzornog odbora prilikom imenovanja i smjena u poduzeću. Vlada koja je većinski vlasnik HT-a u zadnjih godinu dana skoro da nema nikakav utjecaj na odlučivanje, jer su neki članovi Nadzornog odbora koje je predložila Vlada konstantno radili suprotno Vladinim odlukama. Potvrđuju to pisma koja članovima Nadzornog odbora šalje federalni ministar prometa i veza Nail Šećkanović, a koja za njih, čini se, ipak nemaju nikakvu težinu. Tako je prije petnaestak dana Šećkanović uputio pismo članovima NO-a u kojem traži da se očituju po čijim ovlastima i uputama su donijeli "nezakonitu odluku o imenovanju Vilima Primorca na mjesto direktora tog poduzeća". Od članova Nadzornog odbora zatraženo je i da se obustave svi nezakoniti postupci i radnje u tom poduzeću do konačnog rješenja problema nastalog oko imenovanja Uprave HT-a. U pismu se konstatira da je izbor Primorca na mjesto direktora Uprave nezakonit, te da je netočna izjava predsjednika NO-a Žarka Pušića u kojoj navodi da su "za imenovanja pribavljene suglasnosti vlasnika". U Šećkanovićevom pismu se potvrđuje da Nadzorni odbor, posebno članovi Nadzornog odbora ispred državnog kapitala, postupa protivno zakonu i pravilima koja se odnose na imenovanje uprave javnih poduzeća.
Treba podsjetiti i na to da je Ministarstvo prometa i veza u ime Vlade Federacije podnijelo žalbu na imenovanje Vilima Primorca za direktora HT-a Mostar.

Povratak Eroneta

Što se tiče Kukića, treba podsjetiti da je on 2003. godine smijenjen s mjesta predsjednika Nadzornog odbora HPT-a "dealom" tadašnjih koalicijskih partnera HDZ-a BiH i SDA. U vrijeme svog mandata u ovom poduzeću on je 2002. pokrenuo proces vraćanja otetih dionica Eroneta u okrilje državnog poduzeća. Presudom Županijskog suda u Mostaru od 15. listopada 2004. i Vrhovnog suda FBiH od 28. veljače 2005. prijenos dionica Eroneta s nekadašnjeg HPT-a na tri privatne tvrtke označen je protupravnim te je naložen povratak Eroneta stvarnom vlasniku.