Vozači se pozivaju na oprez, ugažen i raskvašen snijeg na kolniku

snijeg, ceste

Vozači se pozivaju na oprez, ugažen i raskvašen snijeg na kolniku

Ugaženog i raskvašenog snijega na kolniku jutros ima na većini puteva u Bosni i Hercegovini, a posebno na dionicama u višim predjelima.

Izdvajaju se putni pravci: Sarajevo-Tuzla, Sarajevo-Doboj, Bihać-Bosanski Petrovac, Prozor-Gornji vakuf/uskoplje, Vlasenica –Han Pijesak, Turbe-Banja Luka i Teslić Kotor Varoš, kao i puteve na području Livna, Bosanskog Grahova, Drvara i Glamoča.

Na autoputu A-1 Sarajevo sjever –Sarajevo zapad zbog snježnih padalina na snazi je ograničenje brzine na 80 km/h, dok je na dionici Sarajevo zapad –Tarčin brzina ograničena na 60 km/h.

Na putnom pravcu Livno-Kupres dodatne poteškoće stvara jak vjetar koji formira snježne nanose.

Zbog niskih temperatura upozorava se i na moguću poledicu, posebno u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Na svim dionicama savjetuje se maksimalno oprezna vožnja. Na snazi je zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tijekom dana prometuje se dvosmjerno od 05.00 do 21.00 sat. Od 21.00 sat do 00.30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00.30 do 05.00 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je promet za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prijelazu Izačić.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je promet za teretna vozila i autobuse na prometnicama prema i od mosta graničnog prijelaza Brčko-Gunja, priopćeno je iz IC BiHAMK-a.