Vojnici u vojarni Oružanih snaga BiH u Bugojnu gladuju i piju zagađenu vodu

Izgubili su strpljenje i kažu da više ne mogu da čekaju da se ovaj problem riješi.

"Već duže vrijeme nemamo hrane kako treba. Izuzetno nam je teško kada smo na straži. U vojarni su nam rekli da to mora tako. Umjesto četiri obroka (doručka, marende, ručka i večere), koliko je predviđeno kada netko stražari, nama kažu da nema doručka i marende, a da ćemo imati ručak - špagete solo, te đuveč za večeru", naveo je jedan vojnik u dopisu koji je poslao Nezavisnim novinama, a koji je tražio da ostane anoniman.

On ujedno ističe da voda nije za piće, te da je, navodno, utvrđeno prisustvo bakterije ešerihija koli.

"Vojska je gladna, a stavljeni su natpisi da voda nije za piće, ali nitko nam nije osigurao flaširanu vodu i mi pijemo samo ovu, jer to moramo", navodi isti izvor.

Tvrdi da im je rečeno da se "snađu nekako", te da ne vidi rješenje za ovaj problem, a ujedno poziva nadležne da djeluju.

"Nama je straža kazna, jer nemamo ni toplog obroka, ni prejevoza, ništa. A 'vode' da imamo cjelodnevnu ishranu, pošto je angažiranost 24 sata. Dakle, vojska nema što da jesti dok je na straži", naglašava ovaj vojnik.

Njegove i probleme njegovih kolega razumije Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za obranu i sigurnost parlamenta BiH, koja kaže da je bila na mnogo mjesta gdje se uvjerila da ovakvi problemi postoje.

"Oni meni svakodnevno dolaze. Sada su bila dvojica časnika, koji su mi govorili o strašnom stanju u Ministarstvu obrane BiH. Kao predsjedavajuća Komisije činim sve da se stanje popravi, ali su se stvari očito toliko srozale da je tu teško bilo šta popraviti. Sasvim je moguće da gladuju", ističe Majkić i pita što Ministarstvo obrane čini po tom pitanju.

S druge strane, Muhamed Ibrahimović, ministar obrane BiH, kaže da za problem koji imaju vojnici u vojarni "Admir Ljubuškić Šutak" u Bugojnu nije znao.

"Naravno da ću to odmah isprovjeravati. Hvala vam na informaciji. Iz poštovanja prema tim ljudima provjeriću i, naravno, djelovati ukoliko bude potrebno", obećao je Ibrahimović.

Foto: ilustracija