Vojni veterani iz cijele regije poklonit će se žrtvama Trusine

ratni zločin, Trusina, Trusina, ratni zločin, Armija BiH, Rasema Handanović, ratni zločin, Trusina, Armija BiH, Trusina, zločin u Trusini, ratni zločin, Trusina, zločin u Trusini, ratni zločin, Trusina, zločin u Trusini, ratni zločinac, ratni zločin, ratni zločini, Trusina, zločin u Trusini, obljetnica, Trusina, zločin u Trusini, Trusina, zločin u Trusini, Trusina, ratni zločini, ratni zločin, Armija BiH, Trusina, zločin u Trusini
...komemoracije, ratni veterani iz regije nazočit će komemoraciji stradalima u mjestu Trusina, piše Večernji list BiH.

Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju, s uredima u Sarajevu i Beogradu, od 2008. organizira posjete skupine ratnih veterana iz Hrvatske, Srbije i BiH mjestima stradanja civila i vojnika tijekom posljednjeg rata te službenim komemoracijama stradalima koje organiziraju lokalne i državne vlasti i udruge žrtava.

Likvidacija civila

U mjestu Trusina, koje se nalazi 20-ak kilometara od Konjica, 16. travnja 1993. ubijeno je, prema podacima Suda Bosne i Hercegovine, 19 civila i trojica zarobljenih pripadnika HVO-a. Za taj ratni zločin pred Sudom BiH osuđeno je više osoba, a suđenje jednom od optuženih je u tijeku. - Nazočnošću komemoraciji želimo pokazati kako su bivši branitelji društvena skupina koja posjeduje visok stupanj i vjerodostojnosti i potencijala za rad na području izgradnje mira upravo zato što su neposredno, često na jako surov način, iskusili rat na vlastitoj koži. Želimo ovim radom jačati sliku bivših branitelja kao graditelja mira koji je potreba ogromne većine ljudi na ovim prostorima, pa tako i ogromne većine veterana i njihovih obitelji.

Također, prisutnošću na komemoraciji bivši pripadnici HV-a, HVO-a, Armije BiH, VRS-a, VJ i JNA poslat će poziv nadležnim da se i preostali odgovorni za počinjene zločine procesuiraju - navodi se u priopćenju Centra za nenasilnu akciju. Veterani iz regije u organizaciji Centra za nenasilnu akciju do sada su nazočili komemoracijama u BiH u Gornjem Vakufu, na Koti 715 kod Zavidovića, Stogu kod Vozuće, Novom Gradu/Bosanskom Novom, Sanskom Mostu (Hrastova Glavica), Sijekovcu kod Broda, Laništima kod Brčkog, u Srbiji u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, Varvarinu kod Kruševca, Aleksincu te u Hrvatskoj u Pakracu, Varivodama i Gošiću kod Knina, priopćeno je.

Inače, tog kobnog 16. travnja počele su borbe između tzv. Armije BiH i HVO-a. Nakon prvih nekoliko sati, postrojba tzv. Armije BiH, pod zapovjedništvom Zulfikara Ališpage, probila je hrvatsku obranu i tom prilikom zarobila hrvatske vojnike. Oni su streljani, a ubijeno je još 19 civila.

Zločin koji su ignorirali

Za razliku od pokolja nad Bošnjacima u Ahmićima, koji se dogodio isti dan i gdje se promptno pojavio UNPROFOR i snimateljske postave velikih svjetskih televizijskih postaja, mučki ubijeni Hrvati sela Trusina nisu nikad dočekali takvo medijsko pokriće.

Stranih medija nije bilo ni 14. studenog 1994., 570 dana poslije zločina, kada su preneseni posmrtni ostatci ubijenih Hrvata na katoličko groblje Jedinice u Ljutom Docu.