Vodostaji rijeka u USŽ u blagom porastu, očekuje se stabilizacija vremena

Vodostaji rijeka u USŽ u blagom porastu, očekuje se stabilizacija vremena

Vodostaji rijeka u USKŽ sada su u blagom porastu i u nastavku se prognozira stagnacija, te opadanje prvenstveno razine Sane i Une. Iz Županijske uprave civilne zaštite potvrđeno je kako većina pritoka i rječica već stagniraju, ili imaju tendenciju opadanja vodostaja.

Sana je nadmašila kritičnu točku i trenutni vodostaj je 441, dok je Una u Bihaću još 22 centimetra ispod kritične razine od jednog metra.

- Danas smo mnogo optimističniji, odnosno situacija je značajno prihvatljivija u odnosu na jučer. Intenzitet padavina je manji, a vodostaji svih rijeka su za sada u blagom porastu. Imamo četrdesetak poplavljenih stambenih objekata i priličnu štetu na komunalnoj infrastrukturi, međutim čim se potpuno smiri situacija krećemo sa sanacijom - riječi su načelnika Općine Bosanska Krupa Armina Halitovića.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USŽ donijelo je Odluku o prekidu nastavnog procesa u svim osnovnim i srednjim školama u županiji danas i sutra, ponajviše zbog neprohodnosti određenih lokalnih putnih dionica.

- Zajedno sa pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite procijenili smo da trenutno nema potrebe za uvođenjem izvanrednih mjera za područje cijele županije. Svi smo na terenu i pratimo situaciju - naglasio je premijer USŽ Mustafa Ružnić.

Najveće probleme u Bihaću i dalje stvaraju kanali za odvodnju oborinskih voda.

- Oni su prouzrokovali plavljenje 46 stambenih i pomoćnih objekata, međutim sve službe su na terenu i dosada smo pravovremeno i adekvatno reagirali. Intervenirali smo u naseljima Mali i Veliki Lug, Pokoj, Vedro Polje, Kamenica, Gata, Klokot, Vrsta i Založje i situacija je trenutno pod kontrolom.

Najvažnije je da nije došlo do izlijevanja Une iz korita i procjene su i da neće - rekao je šef Civilne zaštite Grada Bihaća Fuad Dedić.

Na području Cazina otežan je ili onemogućen promet na nekoliko lokalnih putnih dionica, dok je zbog izlijevanja rječice Horljave i dalje odsječeno naselje Vilenjača. Na jednom od putnih pravaca u Bosanskoj Krupi došlo je do odrona, zbog čega je privremeno zaustavljen promet.

vecernji.ba