Vođa vehabijske zajednice u Bihaću veličao Osamu bin Ladena

Bosnić, koji je davno skrenuo pažnju na sebe ultraradikalnim tumačenjem islama i zapaljivim porukama, prošlog petka u jednoj bihaćkoj džamiji održao je predavanje o Bin Ladenu, koga je nazvao "šehidom" i istakao da će on zauvijek ostati živ jer je "poginuo na Alahovom putu", piše "Press".

Ogorčen zbog Bin Ladenove smrti i izostanka muslimanske reakcije na njegovo ubojstvo, Bosnić je pozvao svoje sljedbenike da "ne ljube euro više od Alaha" i da ne govore da "ne idu u džamiju jer nemaju vremena", pošto će se tako pridružiti nevjernicima.

"Od šest milijardi na dunjaluku (svijetu), sve je mušrik (nevjernik) do mušrika! Sve mušrici osim malog broja ljudi! Samo u Indiji milijarda i tristo, u Kini milijarda i kusur! Sva Evropa je mušrička, 420 miliona oko nas, samo sa zapadne strane! Tu su razni vidovi idolopoklonstva, a sada je najmodernije obožavati euro i zato vidiš mnoge koji imaju muslimanska imena da ga obožavaju", rekao je Bosnić.

Stručnjaci za terorizam tvrde da Bosnić u govoru nije otvoreno pozivao na nasilje, ali ističu da su njegove poruke namijenjene militantnim islamistima.

Oni upozoravaju da je njegov cilj da radikalne islamiste u BiH poslije Bin Ladenove smrti održi na okupu i motiviše ih na dalju borbu protiv Zapada.