Vlast u Ankari zatražila od Suda BiH izručenje četiri državljana Turske

izručenje, Ankara, ministarstvo pravde

Vlast u Ankari službeno je putem Ministarstva pravde BiH do sada zatražila izručenje četiri državljana Turske koje režim predsjednika Tajipa Redžepa Erdoana traži zbog sumnje da su članovi, kako je naziva tamošnji režim, „naoružane terorističke grupe FETO“, čiji je osnivač Fethulah Gulen (Fethullah), saznaje „Avaz“.

Sve jasno

Iz Suda BiH nam je, međutim, potvrđeno da je ova pravosudna institucija odbila zahtjeve za izručenje, jer nisu ispunjene pretpostavke da državljani Turske, koji žive u BiH, budu izručeni matičnoj zemlji.

Iako ih Turska traži jer su navodno pripremali državni udar, stav BiH je jasan, a to je da FETO nije na spisku terorističkih organizacija Ujedinjenih naroda niti je djelo za koje se potražuju predstavlja krivično djelo po zakonodavstvu BiH. Prema podacima „Avaza“ riječ je o državljanima Turske koji su od 2016.godine nalaze u BiH, a to su Humejra Gokčen, Ozer Ozsaraj, Sedat Tozluk i Etem Erdomuš.

Molbe za Gočken, Erdomuša i Ozsaraja, odbijene su 2017.odnosno krajem 2018. godine.

Kada je u pitanju Tozluk, saznajemo da je Turska zatražila da se on uhiti i izruči  30. siječnja ove godine. No, i taj je zahtjev odbijen, čime je on ostao živjeti u BiH.

Turska u zahtjevu navodi kako je za krivično djelo za koje su sumnjiče ovi državljani propisana kazna zatvora u trajanju od 7,5 do do 15 godina zatvora.

No, kada je u pitanju nedavni zahtjev predsjednika Erdoana da mu se ultimativno izruči 10 državljana Turske i to nakon sastanka u Predsjedništvu BiH, s članovima ove institucije, saznajemo da službeno još nikada nije upućena molba pravosudnim institucijama za postupanjem.

Koji profesori

Za ove je osobe samo zatraženo od Ureda za poslove s strancima poništenje putovnice i ukidanje boravišne dozvole. Nezvanično, riječ je osim profesora Alija Lafcioglua, za kojeg je postupak obustavljen i o građanima Neđli Javuz, Aliju Ogeu, Mehmedu Afačanu, Ismailu Sozuru, Abdulahu Pamukču, Okaju Ozbalu.

Sud je, kako je nedavno naveo njihov odvjetnik Nedim Ademović, donio rješenja kojima se zabranjuje organima BiH da do okončanja sudskog postupka izvršavaju rješenja bh. sigurnosnih institucija.

Šta je s obitelji Kara

Uoči prošlogodišnje posjete predsjednika Turske Erdoana Sarajevu, na Aerodromu Sarajevo uhićeni su članovi obitelji Kara, jer su s tri lažne putovnice pokušali ući u BiH.

I članove ove obitelji, prema neslužbenim informacijama „Avaza“, vlast u Ankari sumnjiči za pripadnost organizaciji Gulena.

To je jedan od razloga zašto su od bh. vlasti nakon privođenja zatražili međunarodnu zaštitu - azil.

Ekrem Kara, kako je objavila turska novina „Gaziantep Olusum“, bivši je docent na Sveučilištu u Gaziantepu, koji je u rujnu 2016. protjeran s još 74 profesora zbog sumnje da su bili u kontaktu s organizacijom FETO.