Vlast i branitelji tužit će Heleza zbog javne klevete

Zukan Helez

..., udruge branitelja i invalida rata planiraju protiv federalnog ministara za pitanja branitelja i invalida rata Zukana Heleza podići tužbu, piše Večernji list.

Javna kleveta 

Njegove izjave, stenogrami sa sjednice federalne Vlade u kojoj cijelu zapadnu Hercegovinu Helez zajedno s predsjednikom Vlade Zdenkom Čosićem kvalificira kao banditsku koja ruši Federaciju BiH i ne poštuje njezine zakone, ide na ruku tužiteljima i presudu će sigurno dobiti. Još početkom godine Koordinacija hrvatskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, oštećeni branitelji HVO-a, udruge poginulih, invalidi protekloga rata, krenuli su s prikupljanjem dokumentacije na temelju koje će sudskim putem dokazati kako je Ministarstvo branitelja i invalida rata Federacije BiH na čelu s ministrom Zukanom Helezom povrijedilo njihova elementarna ljudska prava, oduzimajući im pravo na mjesečnu financijsku naknadu.

U dokazivanju pravde na ruku im ide i odluka Ustavnog suda FBiH koji je, spomenimo, utvrdio da član 9. Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz područja braniteljsko-invalidske zaštite FBiH, u dijelu koji se odnosi na odluke izdane u upravnom postupku na temelju izjava svjedoka, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH.

I Helez podiže tužbu

Prema posljednjim informacijama koje je dobio Večernji list od udruga proisteklih iz Domovinskog rata, tužba protiv federalne vlasti i resornog Ministarstva bit će podignuta kolektivno uz pomoć zajedničkog odvjetničkog tima, a ne kao što se do sada radilo pojedinačno.

I ministar Zukan Helez je u izvješću od 80-ak stranica posvećenom reviziji braniteljske populacije zatražio procesuiranje lažnih invalida, branitelja, zapovjednika i liječnika koji su izdavali rješenja kako bi ostvarivali prava na novčanu naknadu.