Vlada Srpske pred tužbom zbog koncesije vrijedne 158 milijuna KM

Zgrada Vlade RS

Tužbu protiv Vlade Srpske, Ministarstva energetike i rudarstva i Komisije za koncesije RS najavljuju iz konzorcija tvrtki „Solar energetik“ iz Krupe na Uni, „Tempo kompani“ iz Beograda, „Interpromet“ iz Novog Grada i „Siming trade“ iz Foče koji je sudjelovao na javnom pozivu za dodjelu ove koncesije.

Tvrtka „Solar energetik“ eliminirana je iz trke za dobivanje koncesije zato što joj nisu dodijeljeni zakonski bodovi kao podnositelju inicijative. Ova tvrtka podnijela je inicijativu za dodjelu koncesije za izgradnju solarne elektrane „Dubovik“ snage 80 MW, ali na javnom pozivu nije sudjelovala samostalno, već kao član navedenog konzorcija, piše Capital.

Pravo na bonus

Komisija za koncesije RS zbog toga im nije priznala pravo na bonus od deset posto , pa je nakon bodovanja koncesija dodijeljena konzoriju „SunnyFox“ i „GTI“ koji je imao 88,82 boda.

Konzorcij koji je predvodio „Solar energetik“ bez bonusa je imao 86,75 bodova, a da mu je dodijeljen bonus imao bi više bodova od konkurentskog konzorcija.

Vlasnik tvrtke „Solar energetik“ Braco Stupar kaže za CAPITAL da još nije dobio obavještenje od Komisije za koncesije ili resornog ministarstva o rezultatima javnog poziva, ističući da će kada dobije rješenje sa partnerima donijeti odluku o daljim pravnim radnjama.

„Jako me zanima što će navesti u obrazloženju zašto smo diskvalificirani, pogotovo ako je to urađeno zato što nam nije dodijeljen bonus kao podnositelju inicijative. Ne mogu sam donijeti odluku o daljim koracima, jer nisam sam u tom poslu, već s partnerima, ali svakako da ćemo vidjeti ima li elemenata za tužbu protiv nadležnih“, kaže Stupar.

Cijeli postupak pred Komisijom za koncesije RS obilovao je kontroverzama zbog čega je član Komisije za koncesije Goran Mišić Vladi RS i resornom ministarstvu uputio prigovor i odbio potpisati zapisnik o otvaranju ponuda za dodjelu koncesije.

Pored njega, zapisnik o otvaranju ponuda nije potpisao ni tajnik Komisije za koncesije Davor Šešić, ali to nije smetalo ostalim članovima Komisije da u nastavku sjednice vrednuju dvije pristigle ponude i Vladi upute prijedlog da koncesiju dodijeli konzorciju  koji čine „SunnyFox“ i „GTI“.

Prekršen Poslovnik o radu i Zakon o koncesijama

Mišić je u prigovoru upućenom Vladi i resornom ministarstvu, koji je u posjedu CAPITAL-a, ocijenio da su drastično prekršeni Poslovnik o radu Komisije za koncesije i Zakon o koncesijama RS.

On je naveo da je pri završetku otvaranja ponuda i sačinjavanju zapisnika 9. studenoga prošle godine nastala konfuzija, jer je predstavnik tvrtke „SunnyFox“ Ljubiša Kostić nakon otvaranja ponuda ostao u Komisiji za koncesije, te je zapisničaru izdiktirao svoje primjedbe.

„Njegove primjedbe sadržavale su materijalne elemente iz ponude drugog ponuđača, odnosno niz primjedbi na sadržaj Studije opravdanosti, kao i na sadržaj Ugovora o konzorcijumu koje on nije mogao znati s obzirom na to da se Komisija tijekom postupka otvaranja ponuda nije upuštala u materijalnu ocjenu ponuda, već je samo ocijenila procesne pretpostavke“, naveo je Mišić.

On je naveo da je zajedno s tajnikom Komisije tražio da se te primjedbe koje se odnose na elemente ponude ne unose u zapisnik o otvaranju ponude, ističući da predstavnik ponuđača „Solar energetik“ nije imao primjedbi na postupak otvaranja ponuda, te mu je po po završetku postupka otvaranja ponuda rečeno da će Komisija nastaviti formiranje zapisnika za dva sata i da tada dođe u salu za sastanke.

Iako su, kako kaže, predstavnici oba konzorcija poslije 14 sati izvršili uvid u dokumentaciju uz nazočnost tajnika i zapisničara, predstavnik tvrtke „Solar energetik“ Mladen Elez iznio je primjedbu da nije imao isti tretman zato što je predstavnik „SunnyFox“ Ljubiša Kostić nakon otvaranja ponuda ostao u prostorijama Komisije.

„Nastavak sjednice zakazan je za sutradan u 10 sati u nazočnosti svih članova Komisije, tajnika, te zapisničara Gordane Turjačanin, a predsjednica Komisije Maja Šuput iznijela je primjedbe ponuđača. Kada sam čuo primjedbu Mladena Eleza da nije imao isti tretman izjavio sam da smo napravili grešku, jer smo trebali omogućiti istovremeni uvid u sadržaje ponuda da ne bi imali takve kvalifikacije u primjedbama“, naveo je u prigovoru Mišić.

Član Komisije napustio sjednicu

On je istaknuo da je pri razmatranju primjedbi, Komisija uzela u razmatranje samo stavke koje se odnose na validnost dokumentacije za sudjelovanje na javnom pozivu i konstatirala da obje ponude ispunjavaju formalne uvjete za nastavak postupka, tj. za postupak bodovanja ponuda.

„Nakon usuglašavanja zapisnika iz sale su izašli tajnik i zapisničar da završe zapisnik, a ja sam izašao na pauzu. Poslije pet minuta pozvan sam na nastavak sjednice, a na tom dijelu nije sudjelovao tajnik Komisije koji po Poslovniku obavezno nazoči sastancima, a nije bio prisutan ni zapisničar“, precizirao je Mišić.

Prema njegovim riječima, predsjednica Komisije odmah je ponudila dvije tabele bodovanja u kojima je navela da je jedna ponuda bez uvrštenog bonusa od deset posto za podnositelja inicijative.

„Bio sam začuđen i pitao zašto odmah treba da se izjasnimo o bodovanju, pošto su oba ponuđača iznijela ozbiljne primjedbe. Smatrao sam da Komisija treba studiozno da prouči sve primjedbe, jer ima zakonski rok od 30 dana da koncedentima dostavi izvještaj o provedenom postupku. Napustio sam sjednicu uz napomenu da ne mogu sudjelovati u donošenju tako kompleksne odluke u tako kratkom roku“, naveo je Mišić.

S druge strane, predsjednica Komisije Maja Šuput u izvještaju upućenom Vladi RS potvrdila je da tajnik Komisije nije potpisao zapisnik o otvaranju ponuda, kao i da je jedan član Komisije napustio sjednicu prije nego što je izvršeno bodovanje, nakon čega je Komisija jednoglasno odlučila da se Vladi dostavi prijedlog da je najpovoljniji ponuđač konzorcij koji čine „SunnyFox“ i „GTI“.

„Podnositelj inicijative za dodjelu koncesije je „Solar energetik“, a uvidom u ponudu utvrđeno je da je istu dostavio konzorcij. Kako podnositelj inicijative nije samostalni ponuđač, nego kao član konzorcija, Komisija je odlučila da se pravo bonusa od deset posto ne može priznati“, navela je Šuput, čime je taj konzorcij praktično eliminiran iz trke za dodjelu koncesije.

Prema javnom pozivu za dodjelu koncesije, solarna elektrana „Dubovik“ gradit će se na površini od 102 hektara na području općine Krupa na Uni. Procijenjena vrijednost investicije je 100.126.000 KM, instalirana snaga 80 MW, a procijenjena godišnja proizvodnja 100 GWh.

Tko su vlasnici tvrtki

Konzorcij koji čine „SunnyFox“ i „GTI“ za koncesijsko razdoblje od 50 godina ponudio je jednokratnu koncesionu naknadu od 792 tisuće KM, dok je planirana vrijednost projekta 158 milijuna KM.

Prema podacima APIF-a, vlasnici tvrtke „SunnyFox“, koja nema zaposlenih i nije ostvarivala nikakav prihod, su Dejan Đukić, Sonja Janković Simić i Ljubomir Jovanić koji je i direktor te tvrtke. Ali to što firma nema zaposlenih, ne igra značajnu ulogu, jer veliki broj tvrtki koje se osnivaju radi sudjelovanja na javnim pozivima za dobivanje koncesija nema zaposlenih i one tek po dobivanju koncesije i početku investiranja i privrednih aktivnosti zapošljavaju radnike.

Mnogo interesantniji je drugi član konzorcija– firma GTI. Ta tvrtka osnovana je u februaru prošle godine u Sarajevu, njen vlasnik je austrijska tvrtka Green Invest Gmbh, a direktor te firme je Safet Rastoder, a nema dostupnih podataka je li u srodstvu sa slovenačkim „kraljem banana“ Izetom Rastoderom od koga je nedavno Mladen Milanović Kaja kupio ljubljanski tržni centar u izgradnji Stožice.

Konzorcij „SunnyFox“ i „GTI“ kao garanciju za investiciju od 158 milijuna KM dostavio je izvode sa računa tvrtke „GTI“ u Zirat banci na kojima se nalazi 2,9 milijuna eura i oko 85 tisuća KM, te potvrdu firme Green Invest Gmbh ovjerenu od strane notara na iznos od 81 milijun eura.

Ovu garanciju pred Komisijom za koncesije osporavao je opunomoćeni predstavnik konkurentskog konzorcija Mladen Elez, navodeći da garancija nije data od strane financijske institucije, već fizičke osobe po imenu Aleksandar Verner koje je, kako je primjedbovao Elez, predstavljeno kao vlasnik izvjesnog Fonda.

Kada je riječ o tvrtkama drugog konzorcija , „Solar energetik“ iz Novog Grada kao ni „SunnyFox“ nije ostvarivao nikakve prihode, ali iz činjenice da je podnositelj inicijative za dobivanje koncesije jasno je da je tvrtka osnovana radi tog posla, ali zato ostale članice konzorcija godinama unazad ostvaruju višemilijunske prihode.

Firma „Interpromet“ iz Novog Grada u vlasništvu je dugogodišnjeg biznismena i bivšeg manjinskog dioničara Nove banke Dragana Pilipovića. Ova tvrtka, koja se bavi veletrgovinom lijekova, godinama unazad ostvaruje višemilijunske prihode, posljednjih godina i više od 100 milijuna KM, a samo za posljednje dvije godine ima prikazanu dobit od preko deset milijuna KM.

„Siming trade“ iz Foče čiji vlasnik i direktor je Mladen Elez godinama unazad ostvaruje prihod između tri četiri milijuna KM i prikazuje godišnju dobit od nekoliko stotina tisuća maraka.

Ovaj konzorcij za koncesiju od 50 godina ponudio je jednokratnu koncesijsku naknadu od 611.000 KM i investiciju u vrijednosti od 122 milijuna KM, a kao garanciju za investiciju dostavljen je izvod sa računa četvrtog člana konzorcija – beogradske firme „Tempo kompani“ na kojem se nalazi više od 25 milijuna eura, kao i pismo namjere Nove banke izdato toj tvrtki na iznos od 73 milijuna KM.

Iz konzorcija „SunnyFox“ i „GTI“ kome je juče dodijeljena koncesija pred Komisijom za koncesije su iznijeli primjedbe na Studiju ekonomske opravdanosti konkurentskog konzorcija. Njihova osnovna zamjerka bila je da je „Solar energetik“ sam podnio inicijativu za dodjelu koncesije, a kasnije na javnom pozivu nije sudjelovao sam, već kao član konzorcija , te da zbog toga nema pravo na bonus od deset posto.

Komisija za koncesije RS uvažila je tu primjedbu i tako direktno eliminirala taj konzorcij, a koncesiju dodijelila konzorciju tvrtki „SunnyFox“ i „GTI“.