Vlada Republike Hrvatske pozvala Hrvate u BiH da se izjasne kao Hrvati i katolici!

...Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske poziva sve Hrvate podrijetlom iz BiH, a koji trenutno žive u Republici Hrvatskoj i u iseljeništvu diljem svijeta da se odazovu spomenutom Popisu', poručuju iz Ureda

Od 1. - 15. listopada 2013.godine u Bosni i Hercegovini će se prvi put nakon 1991. godine održati Popis stanovništva, kućanstava i stanova, a atmosfera se s približavanjem datuma sve više zahuktava.

'Sudjelovanje u Popisu je moralna, građanska ali i domoljubna obveza! Sudjelovanjem u Popisu dajete veliki doprinos ravnopravnosti i političkom pozicioniranju hrvatskog naroda kao jednog od konstitutivnih naroda u BiH! Sudjelovanjem u Popisu pokazujete privrženost prema svome narodu i prema Bosni i Hercegovini kao svojoj domovini!', stoji u naputcima Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Osim praktičnih savjeta kako prilikom popisa treba dati ime i prezime te jedinstveni matični broj , Ured daje i precizne naputke kako se izjasniti: 'Posebno je važno da se pri popisu u tiskanici (P-1) jasno i pojedinačno izjasnite da ste: po nacionalnosti Hrvat (pitanje broj 24.), po vjeroispovijesti katolik (pitanje broj 25.) i da govorite hrvatskim jezikom (pitanje broj 26.)'.

'Popis stanovništva je najveće statističko istraživanje jedne zemlje kojim se prikupljaju, obrađuju i objavljuju podaci o stanovništvu, kućanstvima i stanovima te je najvažniji statistički izvor pojedinačnih podataka o stanovništvu zemlje te će kao takav biti temelj za budući položaj i status hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini', podsjećaju iz Ureda i naglašavaju kako 'svi oni koji se trenutno nalaze u RH odazivanjem na Popis u BiH ne gube nikakva statusna prava te da je zajamčena tajnost podataka'.