Vlada HNŽ-a po neradu nadmašila samu sebe!

Vlada HNŽ
Zaključak je to nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa (CCI) čiji aktivisti u kontinuitetu prate rad tih institucija.

- Za cijelu prošlu godinu Županijska skupština je usvojila jedanaest zakona, od kojih je skoro dvije trećine, prema njihovu planu rada, trebalo biti usvojeno još u 2008. godini - kazala je Majda Behrem Stojanov, glasnogovornica CCI-ja, dodavši da ti rezultati zapravo i ne čude jer jednostavno samo prate ukupnu dinamiku rada Skupštine.

Sve veći raskol između zastupnika u Skupštini HNŽ-a i građana koji su ih birali možda se najviše ogleda u posvećenosti vlasti rješavanju problema od životne važnosti za građane.

Naime, tek četiri od ukupno 46 usvojenih mjera ili samo 9 posto može značajnije utjecati i doprinijeti realizaciji ključnih građanskih problema a u isto vrijeme su već godinama na čekanju Zakon o zaštiti obitelji s djecom, Zakon o socijalnoj skrbi, Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o posredovanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u HNŽ-u te niz drugih zakonskih rješenja koja uglavnom obuhvaćaju najugroženije kategorije društva - istaknula je Behrem Stojanov.

(Ne)rad Skupštine u stopu prati i županijska Vlada. IZ CCI-ja navode da je, prema vlastitom programu rada, Vlada u prošloj godini realizirala svega 31 posto svojih zakonodavnih aktivnosti. - Da stvar bude još gora, od 39 zakona planiranih za 2009. godinu, čak dvadeset i šest njih preneseno je iz 2008. godine.

Skoro polovica ministarstava, točnije pet od jedanaest, nije predložilo ni jedno zakonsko rješenje tijekom cijele prošle godine - rekla je Behrem Stojanov. Da nema namjeru mijenjati način rada ni u ovoj izbornoj, 2010. godini, govori činjenica da Vlada nema kreiran plan rada za ovu godinu i, što je važnije, još uvijek nije usvojila ovogodišnji proračun.

slobodna dalmacija