Vlada Federacije ne može donositi političke odluke

Vlada fbih
Naime, na toj sjednici je SDP tražio da se u dnevni red uvrsti i zahtjev za razrješenje upravnih i nadzornih odbora javnih poduzeća koja su u vlasništvu FBiH. Trebali su biti riješiti upravni i nadzorni odbori dvije pošte, dva telekoma i dvije elektroprivrede, piše večernji list.

Neriješeno stanje traje

Tadašnja maratonaska sjednica traje i do danas. Od tada, odnosno od te 55. sjednice Vlada FBiH je u svojevrsnoj blokadi i ne može donositi važnije političke odluke. Razrješenja u poduzećima, upravama, nova imenovanja ili slični procesi nisu mogući. Omjer snaga je 8:8. S jedne strane ministri SDA i oni koji ih podržavaju, a s druge strane SDP i Desnica Radivojević koji još uvijek ne može donositi odluke zbog razrješenja na osnovi bjanko ostavke koju je potpisao Živko Budimir. Farsa koja traje skoro pet mjeseci dovela je ministre koji žele promjene u poziciji da odlučuju o stvarima koje ne mogu promijeniti političku sliku FBiH. Hrvatske stranke koje su dobile legitimitet na izborima već dvije godine ne mogu biti dio Vlade jer je tadašnja koalicija SDA-SDP kao partnere uzela HSP i Boljitak, čiji ministri bez legitimiteta hrvatskoga naroda sjede kao ministri. Mjesecima se traži rekonstrukcija i nakon raspada koalicije SDA-SDP, početkom lipnja, dogovara se način kako bi dva HDZ-a bila dio vlasti u FBiH. Lideri hrvatskih stranaka su nakon nedavnih lokalnih izbora jasno rekli kako dogovor o vlasti nije moguć bez rekonstrukcije Vlade FBiH, koju sada snažno podržava SDP. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je kako su u tijeku razgovori sa svim liderima stranaka o rekonstrukciji vlasti, ali da je za HDZ BiH "prioritet svih prioriteta" rekonstrukcija Vlade FBiH.

Politička pitanja čekaju

- Najveća šteta koja nam se može dogoditi je da Vlada FBiH ne funkcionira još nekoliko mjeseci. Ako se to dogodi, bojim se da će tada mnoga socijalna pitanja doći na red, rekao je Čović nedavno. Prema podacima s internetske stranice Vlade FBiH nakon sporne 55. sjednice, Vlada je do jučer kada je održana 64. imala devet sjednica. Odluke koje su donesene niti jedna se ne tiče važnih političkih pitanja. Na svakoj sjednici donose se i kadrovske odluke, ali manje bitne. Poduzeća koja su bila predmet burne sjednice još uvijek čekaju na rekonstrukciju vlasti, a do tada gomilaju gubitke. Prema odlukama Vlade najviše je bilo vezanih za općenita pitanja, poput sporazuma, zahtjeva za zaduženje, zakona, pomoći i sl.