Vlada FBiH dala preporuke oko radnog vremena kojih se nitko neće pridržavati

Mostar, paklene vrućine, vrućine, Mostar, paklene vrućine, tropske noći, vlada Federacije BiH, upute, vrućine, ljetna vrućina, paklene vrućine
...u uvjetima ekstremno visokih temperatura i podržala njihovo provođenje u zdravstvenim ustanovama na cijelom teritoriju Federacije BiH. Ove mjere podrazumijevaju da radno vrijeme na razini primarne zdravstvene zaštite i specijalističko-konzultativnih službi počinje u sedam sati, da se prioritet kod ostvarivanja usluga zdravstvene zaštite daju kroničnim bolesnicima, maloj djeci, trudnicama i ljudima starijim od 65 godina i da roditelji koji dovode djecu na cijepljenje protiv zaraznih bolesti, to učine najkasnije do devet sati ujutro.

Poslodavcima je preporučeno da djelatnicima koji obavljaju poslove na otvorenom i suncu, početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro. Ako tehnologija posla to ne dozvoljava, treba razmotriti mogućnost da poslovi u razdoblju od 12 do 16 sati budu prekinuti i nastavljeni poslije16 sati.

Preporuka je i da uposlenim kroničnim bolesnicima poslodavci u ovom razdoblju omoguće korištenje godišnjeg odmora. Ustanove koje s radom počinju u devet sati, početak radnog vremena trebaju pomjeriti na osam sati. Poslodavci bi trebali omogućiti ležernije odijevanje uposlenika u ustanovama, poduzećima, kao i tijelima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i ležernije odijevanje na oficijelnim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično.).

Općine bi na određenim lokacijama trebale osigurati besplatnu podjelu vode za piće iz cisterni, a u slučaju dugih čekanja na graničnim prijelazima trebalo bi osigurati podjelu vode i drugih napitaka.

Pučanstvo treba kontinuirano izvještavati o općim mjerama zaštite od visokih temperatura, savjetovati da borave u rashlađenim i klimatiziranim prostorijama, ali da pri tome razlika u temperaturi između prostorija i vanjskog prostora ne bude veća od 3-5°C.

Federalno ministarstvo zdravstva će o provođenju ovih mjera izvijestiti i županijska ministarstva zdravstva, s ciljem osiguranja provođenja ovih mjera na području županija i organiziranja načina pružanja zdravstvene zaštite - priopćeno je iz Vlade FBiH.

Brotnjo.info