Vjerski incident u OS BiH: Srbi morali pripremati iftar za 350 ljudi

...i primjer su moguće integracije društva u cjelini i civilizacijskoga dogovora sva triju konstitutivnih naroda. Prije nekoliko godina i vjerske službe su dobile svoje mjesto u OS-u BiH. Za one koji su protiv sprege vojske i vjere ulazak vjerskih službi je put razdora, nepovjerenja pa i moguća klica novih sukoba i nestanka oružanih snaga. Tijekom vikenda mediji su doznali kako se u banjolučkoj vojarni “Kozara”, u kojoj je smještena Brigada za potporu, dogodio težak vjerski incident. Pripadnici OS-a BiH, pravoslavne vjeroispovijesti, navodno su od svojih zapovjednika ponižavani i bili prisiljeni pripremati iftar za oko 350 svojih kolega muslimana i njihovih gostiju.
Načelnik Zajedničkoga stožera OS-a BiH general Miladin Milojčić u izjavi za Dnevni list tvrdi kako je i on osobno za taj navodni incident doznao iz novina, ali i podsjeća na strogo definirane pojedinosti ustroja OS-a BiH i na utvrđena pravila ponašanja u prigodama organiziranja vjerskih obreda i svečanosti.

Pravila su jasna


“Ja bih želio podsjetiti da su veličina, popuna, ustroj i razmještaj OS-a BiH definirani odlukom Predsjedništva BiH iz srpnja 2006. godine. Zapovjedništvo Brigade za potporu u svom lancu ima podčinjena zapovjedništva i to za upravljanje osobljem, za logistiku i zapovjedništvo obuke i doktrine. Zapovjedništvo logistike pretpostavljeno je, odnosno zapovijeda bojnama logističke potpore. Ovo detaljnije pojašnjavam zbog toga što je Zapovjedništvo za potporu, sa svim podčinjenim dijelovima, sve do zadnje postrojbe, višenacionalnoga sastava. Postotak zastupljenosti pripadnika pojedinih naroda definiran je također odlukom Predsjedništva BiH. Prema tome, sve skupove koje trebaju opslužiti ili pomoći u organiziranju takvih skupova na bilo kojem mjestu u BiH opslužuju višenacionalni dijelovi iz sastava logistike OS-a BiH”, kaže Milojčić. Naglašava da se to odnosi i na muslimanske vjerske blagdane, ali i na katoličke i pravoslavne božićne, uskrsne, odnosno vaskrsne prijme. “Njihovu pripremu ili organizaciju pomažu višenacionalni dijelovi naše logistike. Tako je, primjerice, u Sarajevu, Mostaru , Čapljini, Banjoj Luci. U takvim prigodama pripadnici OS-a BiH, bošnjačke nacionalnosti, pomažu organiziranje tih prijama ili proslave blagdana. Odlukom ministra i zapovijedima načelnika Zajedničkoga stožera, sukladno predloženim planovima, takve aktivnosti se odobravaju. Što se tiče navodnoga problema oko organiziranja večere u mjesecu posta muslimana u vojarni “Kozara” u Banjoj Luci, što smo svi mogli pročitati u medijima, ja za sada nemam nikakvu službenu informaciju”, kaže Milojčić. Naglašava kako je zapovjedio podčinjenim službama da izvrše detaljnu istragu i tek poslije toga moći će nešto konkretno kazati je li bilo nešto ili nije, a što nije prihvatljivo i što je u suprotnosti s propisima. “Pa, i ja sam informaciju pročitao u medijima. Ukoliko dođemo do podataka da je došlo do narušavanja organizacijske sheme, da je došlo do eventualnih zloporaba od pretpostavljenih što se tiče izvršitelja organiziranja te večere, mogu poručiti kako ćemo sigurno poduzeti odgovarajuće propisane mjere”, kaže Milojčić.

Disciplinske mjere


Predizborno je vrijeme, iz usta političara ispadaju svakojake izjave. Međutim, kad se dirne u vjerske osjećaje i misiju vjerskih službi u OS-u BiH, onda to izaziva “bore” , revolt i potrebu da se podsjeti tko je “uveo” vojne kapelane, popove i muftije u Oružane snage BiH:
“Vjerska služba u OS-u BiH je uspostavljena sukladno zakonima i podzakonskim propisima koje su usvojile državne institucije u BiH. Mi smo za čitavo razdoblje unatrag nekoliko godina funkcionirali izuzetno racionalno i mogu sigurno kazati, vjerska služba je apsolutno pronašla svoje mjesto u OS-u BiH. U ovom trenutku ne bih želio ići u smjeru hipotetičkih pitanja. Isključivo ja moram voditi računa, što se tiče rukovođenja i zapovijedanja u OS-u BiH, o provjeri svih navoda i nastavit ćemo raditi sukladno postavljenim zadacima i misiji OS-a BiH i, naravno, sukladno zakonskim propisima. Ali, svako izlaženje izvan zakona, bilo da se radi o pojedincima ili više osoba, bit će istraženo. Ukoliko se nešto dokaže, protiv njih će biti poduzete energične disciplinske mjere kako to nalažu zakonski propisi”, kazao je general Miladin Milojčić.

Natjerali ih pripremati večeru?


Srpski vojnici iz sastava Trećeg pješadijskog (RS) puka tvrde da su doživjeli nezapamćeno poniženje tijekom priprema iftarske večere u banjolučkoj vojarni “Kozara”! Ogorčeni vojnici i časnici kažu da će prošlu srijedu pamtiti kao jedan od najgorih dana u životu jer su do večeri morali raditi najteže fizičke poslove u pripremi muslimanske vjerske svečanosti kojoj je prisustvovalo više od 350 uzvanica! Istovremeno, tvrde revoltirani Srbi iz vojarne “Kozara”, Bošnjaci iz njihove jedinice bili su oslobođeni svih radnih obveza i imali su pravo piti i jesti do mile volje.
Skupina časnika i vojnika, koja je iz straha od gubitka posla inzistirala na anonimnosti, ističe da iza ove skandalozne naredbe stoje srpski generali Stamenko Novaković i Dragan Vuković. Prema njihovim riječima, zapovjednik Šeste pješadijske brigade i zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za podršku Oružanih snaga BiH natjerali su ih da do kasnih večernjih sati postavljaju šatore, vuku stolove i stolice i čiste svečanu dvoranu vojarne dok su njihove kolege Bošnjaci imali poštedu od svih aktivnosti.

Piše: Antun Mrkonjić/dnevni list