Vjekoslav Bevanda: Optimističan sam u pogledu MMF-a

Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Slavo Kukić, HT MOSTAR, Vijeće ministara BiH, dogovor, lideri, Miro Džakula, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vijeće ministara BiH, Vijeće ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, Vijeće ministara, imenovanje, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, vjeće ministara, Vjekoslav Bevanda, Vijeće ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, BIH, Europska unija, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, MMF, novac mmf, Vjekoslav Bevanda, MMF, Vjekoslav Bevanda, proračun, Proračun BIH, rebelanas proračuna, proračun grude, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, izborni zakon
S delegacijom MMF-a, koja je, kaže, došla na njegov poziv, napravljen je jasan presjek i "sve je definirano, nema nejasnoća".

Razmjena podataka

- Vidjet ćemo mogu li biti ispunjeni uvjeti koje oni traže. S vlastima RS razgovara se da "Banka Srpske" bude zatvorena bez dokapitalizacije. Druga stvar je razmjena podataka između poreznih uprava i da to ide automatski. Vođeni su ozbiljni razgovori o učinkovitosti supervizija nad bankama u oba entiteta. Traže da sve banke prođu testove uglednih revizorskih kuća - rekao nam je ministar Bevanda.

Upitan brine li se zbog uzdrmanosti bankarskog sektora u RS, Bevanda je odgovorio da je to sistem spojenih posuda te da ima niz banaka koji nisu u sjajnom stanju.

- Premala smo država. Ne slažemo se politički u mnogo stvari, ali usaglašeni jedinstveni ekonomski prostor mora postojati - istaknuo je on.

Bevanda je prokomentirao opaske dužnosnika federalnog nivoa o tome da gradnja autoputa baš i ne ide željenom dinamikom.

- To nije od jučer. Imali smo prije nekoliko godina situaciju da su u parlamentima dugo stajali kreditni sporazumi čekajući na ratifikaciju. Veoma je mnogo urađeno na tome da bi se procedure ubrzale. Međutim, kada treba doći do efektivnosti kredita, tu se javljaju problemi i dovodimo se u situaciju da plaćamo penale za neiskorištena sredstva. To se ne smije dešavati, treba nam efikasnost - poručio je Bevanda.

Politički kompromis

Istakao je da se nada da će vrlo brzo doći do kompromisa između svih nivoa vlasti o jedinstvenom modelu mehanizma koordinacije koji je ključan za nastavak integracija u EU.

- Tehnički timovi to su doveli do dvije-tri stvari za koje treba donijeti politički kompromis. Nadam se da će idući sastanak rezultirati rješenjem - kazao je Bevanda.

Imenovati ministra i zamjenika iz SBB-a

Bevanda nam je rekao kako je mišljenja da kandidate SBB-a za državnog ministra i za zamjenika ministra treba što prije imenovati.

- Sve što nije kompletno, pomalo otežava rad. Posebna je priča daljnja prohodnost u Parlamentu. Moja iskustva s radom kadrova SBB-a u Vijeću ministara iz ranijeg perioda veoma su pozitivna. Kao osoba želim da ova imenovanja budu što prije. To je i jasan politički stav HDZ-a BiH, i to ne s figom u džepu - istaknuo je Bevanda.