Vjekoslav Bevanda: BiH ima najveću javnu potrošnju na administraciju u Europi

Dobar loš zao emisija, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vlada Federacije, stanovi, Vjekoslav Bevanda, Vijeće ministara BiH, kandidat, Vjekoslav Bevanda, Dragan Čović, Vjekoslav Bevanda, autocesta, Vijeće ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, Mario Vrankić, Dobar loš zao emisija, Vjekoslav Bevanda
U razgovoru za Avaz, zamjenik premijera i ministar financija FBiH Vjekoslav Bevanda navodi da će na sjednici vjerovatno biti prisutni i članovi Misije MMF-a.

Da li će Vlada FBiH razmatrati rebalans budžeta za ovu godinu koji ste najavili da će Ministarstvo financija pripremiti?

- Ne, zato što postoje preduvjeti da bi se to dogodilo. Usprkos zahtjevu Ministarstva financija FBiH, koji je podržao i MMF, da županije konačno dostave tražene podatke o stanju u svojim budžetima i ispunjenju preuzetih obaveza mjera štednje, to se još nije dogodilo. Zbog toga mi, između ostalog, nemamo ni pokazatelje koliko točno iznosi dug prema demobiliziranim borcima, kako bismo pronašli modalitet rješenja ovog pitanja.

Da li MMF podržava uopće da se ti dugovi riješe, baš kao i problemi s kojima se može suočiti Fond PIO ukoliko se do kraja godine ne osigura još 98 milijuna KM u budžetu za tu instituciju?

- MMF je dao načelnu suglasnost, no, ponavljam, nemoguće je napraviti bilo kakav plan bez preciznih podataka i informacija.

Rok za ispunjenje uvjeta za dobivanje četvrte tranše stand-by aranžmana s MMF-om vrijedne 38 milijuna eura je kraj ovog mjeseca. Što ukoliko se zahtjevi ne ispune?

- Tada BiH neće dobiti novac, odnosno, moći će na njega računati tek najesen. Naravno, i tada i sada uvjeti za njegovo dobivanje su isti, među njima i usvajanje Zakona o plaćama i uštede u županijama.

Koliko već odobrenih kredita u ovom trenutku ovisi o uspješnosti ispunjenja uvjeta koje BiH ima prema MMF-u?

- Niz projekata Svjetske banke i Europske komisije čeka na ishod razgovora s MMF-om, a posrijedi su superpovoljni aranžmani za mala i srednja poduzeća, podršku budžetu i socijalni sektor. U pitanju je najmanje oko 250 milijuna KM.

Vlada je Parlamentu dostavila famozni Zakon o plaćama. Hoće li on ovaj put dobiti podršku?

- O tome odlučuju poslanici, ali mi nije jasno da, nakon što smo usvojili niz zakona o reviziji boraca i korisnika socijalnih naknada, te načinu ušteda u ovim sektorima, ne možemo to riješiti i s administracijom. Pa BiH ima najveću javnu potrošnju na administraciju u Europi i to je neodrživo.