Vjekoslav Bevanda: Bevanda uoči sjednice VM: Neka SDA objasni vojnicima da nema proračuna

...je za "Dnevni avaz" predsjedavajući Vjekoslav Bevanda, koji je upravo zbog proračuna otkazao posjete Bruxellesu i Vaahingtonu.

- Svi me pitaju kada ćemo donijeti proračun, do kada će se više podilaziti i jesmo li za reformske procese ili će sve ostati kao i do sada. Što da im kažem - pita se Bevanda.

Najave ministara iz SDA da će biti protiv predloženog proračuna, premijer BiH je komentirao riječima: "Neka onda oni objasne vojnicima da nema proračuna i da ćemo nastaviti s privremenim financiranjem."

- Neka objasne da bez proračuna nema popisa stanovništva, da nema izbora, nema novog aranžmana s MMF-om, Svjetskom bankom... Globalni fiskalni okvir 2012.-2014., koji je jedoglasno utvrdilo Fiskalno vijeće BiH, utvrdio je da je proračun 950 milijuna KM. To nisu odredili ni Bevanda ni Špirić - kaže Bevanda.

Medijski rat zbog prijedloga proračuna, koji se posljednjih dana vodi između SDP-a i SDA, posebno ministra komunikacija i prometa Damira Hadžića i Fuada Kasumovića, zamjenika ministra financija i trezora, Bevanda ne želi komentirati, jer je "to ispod svake razine".

Kasumović je jučer opet reagirao tvrdeći da usvojeni Globalni fiskalni okvir vodi daljnjem urušavanju države bez obzira na, kako je rekao, suprotne tvrdnje SDP-a. On je podsjetio da je usvojenim Fiskalnim okvirom državni proračun stavljen u nepovoljni položaj u odnosu na proračune entiteta i Brčko Distrikta te da je fiksiran iznos prihoda od neizravnih poreza na 750 milijuna KM u naredne tri godine.

S obzirom na to da su prihodi od neizravnih poreza prethodnih godina imali kontinuirani rast, Kasumović upozorava da je jasno što je namjera onih koji sjede u Fiskalnom vijeću.