Vize za mnoge egzotične destinacije državljani BiH moraju tražiti u drugim zemljama

Vize za mnoge egzotične destinacije državljani BiH moraju tražiti u drugim zemljama

Primjerice, zahtjev za izdavanje turističke vize za Tajland podnosi se u Konzulatu Tajlanda u Zagrebu, piše Klix.ba. Viza za Argentinu izdaje se u Budimpešti i mora se zatražiti osobnim prisustvom.

Većina europskih zemalja u BiH imaju svoja predstavništva zbog čega su putovanja prema ovim destinacijama građanima BiH dosta olakšana. Međutim, oni koji žele uživati u zelenim krajolicima Irske, po vizu moraju u Ljubljanu.

S druge strane, jednim od najapsurdnijih viznih režima smatra se onaj između BiH i Kosova. Naime, da biste izvadili vizu za Kosovo, morate otići u Veleposlanstvo Kosova u Zagrebu.

Ova viza iznosi 40 eura i plaća se u Zagrebu. Bh. državljanima potrebna je viza za putovanja u većinu afričkih zemalja, a brojne među njima nemaju svoja predstavništva u BiH. Ukoliko putujete u Alžir, Angolu, Gvineju ili DR Kongo, po vizu morate u Beograd.

Viza za Bocvanu se izdaje u Bruxsellesu. Vize za Burundi, Eritreju, Ekvatorijalnu Gvineju, Kamerun ili Senegal izdaju se u Berlinu. Ukoliko putujete u Maroko, po vizu možete u Beograd ili Zagreb, a po vizu za Ganu u Rim ili vize za Namibiju i Sudan u Beč. Za dvadeset azijskih država građanima BiH potrebne su vize.

Ako se, naprimjer, zaputite prema lancu Himalaja, nećete moći ući u Butan bez vize koja se izdaje u Veleposlanstvu Butana u Parizu. Ako, s druge strane, želite posjetiti neke od najboljih plaža na svijetu na Filipinima, po vizu možete u Budimpeštu ili Beč. Zahtjev za vizu u Afganistanu, Jemenu ili Mongoliji također možete podnijeti u Beču. Vize za Bruneje ili Turkmenistan izdaju se u Parizu, a za Liban ili Siriju u Beogradu.

Zahtjev za vizu za putovanje u Ujedinjene Arapske Emirate podnosi se u Veleposlanstvu UAE u Rimu. Kada je riječ o američkim zemljama, državljani BiH moraju po vize uglavnom u europske zemlje.

Da biste posjetili egzotične karipske otoke Barbados, po vizu morate u Bruxelles, a za put u Belize zahtjev za vizu podnijeti čak u Londonu. U Beogradzu možete izvaditi vize za Meksiko i Venezuelu, dok se viza za Peru podnosi u Bukureštu ili za Urugvaj u Budimpešti.

Državljani BiH za putovanje u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Shengenskog sporazuma pored biometrijske putovnice trebaju posjedovati novac u iznosu 35 do 70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU.

Također je obvezno posjedovanje putne isprava koja važi najmanje tri do šest mjeseci od datuma namjeravanog boravka u zemljama članicama EU ili potpisnicama Shengenskog sporazuma.

Zahvaljujući brojnim ponudama turističkih agencija, ne tako veliki broj bh. građana proteklih godina sve češće bira putovanja prema dalekim destinacijama. Prednost u ovom slučaju jeste što postoje agencije koje pružaju pomoć svojim klijentima prilikom podnošenja zahtjeva za vizu.