Vize za Hrvatsku će trebati više od sto tisuća građana BiH

Vizni režim mijenja se nakon što Hrvatska uđe u EU. Kako naš list neslužbeno doznaje u MUP-u, gotovo je sigurno da će biti ukinuta dosadašnja mogućnost prelaska granice s osobnim iskaznicama. O tome odlučuju članice EU, a ne više samo Hrvatska i BiH. Odluka bi trebala biti donesena početkom lipnja. Hrvatska je zatražila od EU nastavak toga režima i nakon što postane članicom, ali pristanak moraju dati sve članice, što se, doznajemo, "gotovo sigurno" neće dogoditi.

Posljednjih dana, otkako je najavljena promjena režima prelaska granice Hrvatske i BiH od 1. srpnja, udvostručen je broj zahtjeva za biometrijskim putovnicama u BiH, potvrdili su u nadležnim službama u BiH. Lejla Trivun, glasnogovornica MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, kazala je za Al Jazeeru kako je u toj županiji broj zahtjeva s tisuću i pol povećan na tri tisuće.

"Zbog gužve postoji i mogućnost da se probiju rokovi", kazala je Trivun, što znači da bi se moglo dogoditi da stanovit broj građana ne stigne dobiti dokumente s kojima će bez vize moći putovati u EU.

Prema podacima Agencije za identifikacijske dokumente, evidencije i razmjenu podataka BiH, čak oko 115.000 državljana BiH još nije izvadilo biometrijsku putovnicu. Ne stignu li u sljedećih četrdesetak dana dobiti primjerene dokumente, svi će ti ljudi morati vaditi vizu budu li htjeli u Hrvatsku ili ostale članice EU.

Još nije riješen ni problem malograničnoga prometa za državljane obje države koji žive uz granicu. Hrvatska je počela izdavati malogranične propusnice, no u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova doznajemo kako ima problema s ljudima koji žive u malograničnom području, a prebivalište im je prijavljeno izvan njega. Oni će, doznajemo, prebivalište morati i službeno prijaviti unutar malograničnoga područja od pet kilometara od granice, kako bi mogli ostvariti pravo na malogranične propusnice.

Vlasti BiH, priznale su da kasne s uvođenjem malograničnog režima, pa se može očekivati da će tisuće građana BiH poslije 1. srpnja imati problema kada krenu obrađivati polja u EU. BiH i Hrvatska moraju i usuglasiti dubinu malograničnoga područja. Hrvatska traži pet kilometara, a BiH 30. Očekuje se da će to biti učinjeno u razgovoru s EU.

novilist.hr