Vitez: Radnici tvrtke "Impregnacija Holz" ostali na ulici bez ikakvog rješenja

štrajk, radnici, granit, soko, štrajk, Novi Travnik, štrajk, HNŽ, Mostar štrajk, Mostar

Radnici koji su u štrajku već dvije godine ogorčeni su i zahtijevaju da se za 130 preostalih radnika ove firme zaključe knjižice, uplati mirovinsko i zdravstveno osiguranje za period od 30. studenog 2008. godine do danas.

Predsjednik Sindikata ''Impregnacije holz'' Drago Batinić rekao je da su radnici ostali na ulici bez ikakvog rješenja.

''Zahtijevamo od nadležnih da nam pomognu da se zaključe radne knjižice kako bi se prijavili na Biro za zapošljavanje. Tražimo, da se uplati mirovinsko i zdravstveno osiguranje koje nije regulirano. Okupili smo se da skrenemo pažnju javnosti, jer niko od nadležnih širom BiH neće da nam pomogne, već kažu: `to je privatna imovina i mi nemamo ništa s tim!` Ostavljeni smo na milost i nemilost'', rekao je Batinić.

On je naglasio da je Mario Peterer ''zavio u crno'' radnike, koji su saznali da je on svoje vlasništvo predao Hipo fondu da bi otplatio kredite koje je imao i sad je Hipo grupaciji pripalo sve.

Radnici kažu da je prije dolaska nekadašnjeg direktora i suvlasnika Ive Križanca ovo bilo društvena firma, a dolaskom Križanca izvršena je dokapitalizacija i privatizacija u njegovoj režiji i u suradnji sa Autrijancima Albertom i Mariom Petererom.

Radnik Ahmet Zolota podsjetio je da je u prijeratnom periodu ova tvrtka upošljavala više od 500 radnika, a u postratnom periodu oko 350. On je rekao da je oko 200 radnika dobilo plaće i otpremnine, a oko 130 radnika nije dobilo ništa.

Batinić i Zolota tvrde da si zaposleni u ovoj tvrtki prevareni jer su bili uvjetovani da potpišu da se odriču dionica ili će, u suprotnom, izgubiti posao, na što su oni tada, ne razmišljajući o posljedicama i želeći sačuvati golu egzistenciju - pristali.

Firme "Impregnacija Holz" iz Viteza onovano je 1902. godine i bavi se preradom drveta.

srna