Visoki predstavnik u BiH osudio Orićeve najave novog, brzog rata

naser orić, uhićenje, švicarska, naser orić, naser orić, Državno odvjetništvo BiH, Srebrenica, naser orić, ratni zločin, ratni zločinac, ratni zločini, Armija BiH, naser orić, naser orić, Valentin Inzko

... u kojima je rekao kako će novi rat doći vrlo brzo. "Agresivna retorika, od koga god da dolazi, koja poziva na nasilje i priziva mračne slike rata, potpuno je neprihvatljiva. Visoki predstavnik najoštrije osuđuje izjave bilo koje javne ličnosti koje ne doprinose pomirenju i dijalogu. Viši dužnosnici i članovi vodećih političkih stranaka snose posebnu odgovornost za svoje izjave", rečeno je Srni iz OHR-a.

Iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD u BiH Srni je rečeno da osuđuju svaku izjavu koja aludira na novi rat u BiH, a kamoli koja otvoreno zagovara rat. "Bilo je teško uspostaviti mir u BiH. Imajući u vidu nedavnu turbulentnu prošlost BiH, izjave koje spominju ili aludiraju na rat su opasne, neodgovorne i neprihvatljive - i za njih nema mjesta u javnom diskursu", navodi se u odgovoru Srni.

Orić, ratni zapovjednik Armije BiH u Srebrenici, protiv koga je pred Sudom BiH obnovljen proces zbog optužbi da je odgovoran za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima, proteklog vikenda održao je predavanje na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, a najviše je govorio o izdaji Srebrenice od bošnjačkih političara, zatim o genocidu koji je nad Bošnjacima u Podrinju navodno počeo čak i prije izbijanja ratnih sukoba, o "četnicima" i "četnikušama" koji, kako je rekao, relativiziraju zločine, pa do otvorenih prijetnji novim ratom, koji će, prema njegovim tvrdnjama, početi prije nego što mnogi vjeruju.

"Meni kada su pričali mislio sam da rata više nikad neće biti, ali sljedeći rat će se desiti malo brže nego što smo ga mi dočekali. To vam ja kažem. Što kaže Matija Bećković, njihov, srpski akademik, ćeraćemo se još. Svega će biti osim toga da se nećemo ćerati", poručio je Orić s govornice u prostorijama Islamskog pedagoškog fakulteta.

Inače, strasti je raspirio i dužnosnik SNSD-a Rajko Vasić koji je na Twitteru objavio da se u Srebrenici nije dogodio genocida, ali da se neki strpe ako ga baš žele. I Vasićeve izjave naišle su na osude, a u priču bi se, prema nekim najavama, trebalo uključiti Tužiteljstvo.