Više od milijun maraka uloženo za filmove koji nikada nisu snimljeni

Zora Dujmović, Fondacija za kinematografiju

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović izjavila je za Hrvatski Medijski Servis kako će Ministarstvo zatražiti od Fondacije za kinematografiju FBiH očitovanje o tome gdje je završilo više od milijun maraka novca poreznih obveznika isplaćenih tvrtki Refresh d.o.o. u razdoblju od 2009. do 2013. za pet filmova koji ni nakon šest godina nisu snimljeni.

Ministarstvo će zatražiti očitovanje od Fondacije za kinematografiju. Nakon što dobijemo njihov izvještaj vidjet ćemo što ćemo dalje poduzeti, izjavila je kratko za HMS ministrica Dujmović.

Podsjetimo, prema navodima iz otvorenog pisma kojeg je poznati bh. redatelj Ahmed Imamović uputio dekanu sarajevske Akademije scenskih umjetnosti Pjeru Žalicu, Fondacija za kinematografiju FBiH isplatila je tvrtki Refresh d.o.o., čiji je Žalica suvlasnik, ukupno 1.052.656,00 KM za pet filmova koji do danas nisu snimljeni, o čemu je još prošle godine pisao HMS.

U otvorenom pismu Žalici Imamović je napisao:

Poštovani dekane Žalica, vi ste kao “snalažljiv” čovjek, pored svih silnih obveza i osnivač, a i suvlasnik privatne firme zajedno s trojicom vaših kolega, redovitih profesora na ASU (Akademija scenskih umjetnosti).

Točnije rečeno, jednog ste umirovili da ga sklonite, uskraćujući mu tako mogućnost staža Emeritusa onda kada ste postali dovoljno moćni, a on vjerojatno postao smetnja.

E ta vaša firma, Refresh d.o.o. je u razdoblju od 2009. godine do 2013. godine od Fondacije za kinematografiju FBiH primila isplate u ukupnom iznosu od 1.052.656,00 KM:

2009. REFRESH – Dugometražni igrani film “Krasta”, scenarij i režija: Srđan Vuletić – 150.000 KM
2010. REFRESH – Dugometražni igrani film “Tuđa krv” – scenarij i režija: Pjer Žalica – 150.000 KM
2010. REFRESH – Dugometražni igrani film “Zehra i Fortuna”, scenarij i režija: Pjer Žalica – 500.000 KM
2012. REFRESH – Dugometražni igrani film “Zehra i Fortuna”, scenarij i režija: Pjer Žalica – 102.656 KM
2013. REFRESH – Dugometražni igrani film “Zehra i Fortuna”, scenario i režija: Pjer Žalica – 150.000 KM

Ništa u ovoj dokumentiranoj, a ovdje predočenoj tabeli ne bi bilo čudno da su dobivena sredstva iskorištena za ono za što su dodijeljena.

Međutim, od 2009. godine pa do dana današnjeg niti jedan od financiranih projekata nije snimljen, niti je cjelokupni iznos novca vraćen kako propisuje Pravilnik o procedurama i kriterijima za izbor korisnika sredstava Fondacije za kinematografiju FBiH.

Radi podsjećanja na gore navedeno dostavljam vam i Odluke o dodjeli sredstava, a moguće je preuzeti i na: (www.fondacijakinematografija.ba), napisao je Žalica.