Više od dvije trećine Hrvata ponovno bi izabralo Čovića u Predsjedništvo BiH

Dragan Čović

Situacija s javnim mnijenjem Hrvata u BiH, čini nam se, lagano se zahuktava. Smanjuje se broj onih koji ne žele ili ne znaju za koga će glasovati na općim izborima u listopadu. Najnovija istraživanja pokazala su određen utjecaj političkih aktivnosti i medijskog praćenja, no tek politička kampanja treba dati rezultate. Ti rezultati trebaju se ogledati u smanjivanju apstinencije i zauzimanju pozicija i preferencija prema strankama i kandidatima. Analitičari u BiH, pa tako i hrvatski u BiH, slažu se da su ovo presudno važni izbori za oblikovanje budućnosti ove zemlje. Stoga je važno smanjiti broj onih koji ne žele izići na izbore, a za one neodlučne stranke i kandidati se moraju natjecati. U duhu potrage za potporom, Centar za politološka istraživanja Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru nastavio je s istraživanjem javnog mišljenja ispitanika hrvatske nacionalnosti o preferencijama stranaka i kandidata uoči predstojećih općih izbora u listopadu.

U razdoblju od 16. do 20. kolovoza provedeno je istraživanje javnog mišljenja na uzorku od 1000 ispitanika (osobe starije od 18 godina). S obzirom na stupanj strukturiranosti, pitanja koja su korištena su dihotomna i pitanja s višestrukim odgovorom. Istraživanje je provedeno na teritoriju FBiH na području šest županija (Hercegovačko-neretvanska, Srednjobosanska, Zapadnohercegovačka, Herceg-bosanska, Zeničko-dobojska i Posavska) telefonskim ispitivanjem.

Sudjelovanje u istraživanjima odbilo je 13% pozvanih ispitanika. U strukturi ispitanika 52,5% bilo je muškaraca i 47,5% posto žena. Od ukupnog broja 2,7% ispitanika nije se izjasnilo kojoj nacionalnosti pripada.

Na pitanje "Namjeravate li izići na opće izbore 7. listopada ove godine?" 57,1% ispitanika je odgovorilo da namjerava, 19,1% da neće i njih 23,8% da ne zna hoće li izići na izbore. U usporedbi s ispitivanjem iz srpnja ove godine, za 2,4 veći je postotak ispitanika koji su se izjasnili kako će izići na izbore (57,1% u usporedbi s 54,7% iz srpnja).

HDZ BiH uživa najveće povjerenje hrvatskih birača s 59,8% potpore. Slijedi HDZ 1990. s 8,9%, dok druge stranke imaju manje povjerenja ispitanika. U usporedbi s istraživanjem iz srpnja, potpora HDZ-u je rasla za 1,6%, HDZ 1990. je dobio 0,4% više, HRS je dobio 0,4% manje, SDP je ostao na istoj razini, dok je HSS dobio 0,1% više potpore.

Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH uvjerljivo vodi Dragan Čović, aktualni član Predsjedništva BiH, koji ima povjerenje 67,4% birača hrvatske nacionalnosti, što je rast od 2,3% u odnosu na mjesec ranije.

Na 2. mjestu je kandidatkinja HDZ-a 1990. Diana Zelenika s 9,2% naklonjenosti birača (povećanje od 0,2%). Na 3. mjestu je Željko Komšić s 1,2% (pad potpore od 0,3%). Boriša Falatar, kandidat Naše stranke, pretekao je kandidata Jerka Ivankovića Lijanovića i sada je s 0,5% potpore na 4. mjestu po povjerenju hrvatskih birača.

Centar za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta najavio je i nova istraživanja o preferencijama stranaka i kandidata, kao i ona o ključnim društvenim problemima s naglaskom na stajališta Hrvata u BiH.

večernji.ba