Više od 78 posto ispitanika iz BiH spremno je živjeti i raditi u inozemstvu

odjeća, razgovor za posao, zaposlenje, tržište rada, sss sprema, fakultetska diploma, zapošljavanje, priliku za zapošljavanje, posao, najplaćeniji posao, posao u inozemstvu, zapošljavanje, Zavoda za zapošljavanje, zavod za zapošljavanje, priliku za zapošljavanje, zapošljavanje preko veze

... svjetska konsultantska kuća, te grupacija vodećih portala za zapošljavanje u svijetu Network, čiji je član i Posao.ba, vodeći portal za zapošljavanje u BiH.

U poređenju sa ostalim zemljama Europe, stanovnici BiH su na šestom mjestu prema spremnosti za rad u nekoj drugoj zemlji. Nizozemska je na prvom mjestu, čijih 94 posto ispitanika pozitivno je odgovorilo na ovu tvrdnju, a drugo i treće mjesto zauzimaju Francuska sa 94 posto i Poljska 85 posto.

Od zemalja iz regije, radnici iz Hrvatske su na petom mjestu sa 80 posto, a iz Srbije na desetom sa 77 posto. Ispitanici iz BiH izabrali su Njemačku kao najpoželjniju zemlju za život i rad (72 posto), zatim Austriju (60 posto) i Švicarsku (59 posto).

Također, skandinavske zemlje visoko kotiraju kao poželjne destinacije, pa se tako za Švedsku izjasnilo blizu 50 posto ispitanika, a u Norveškoj bi bilo spremno raditi 41 posto ispitanika iz BiH. Kada su u pitanju zemlje arapskog svijeta, njih su ispitanici ocijenili kao nešto manje atraktivnima, pa se tako za Katar opredijelilo 20 posto ispitanika, Saudijsku Arabiju 17 posto, a u Kuvajtu bi bilo spremno raditi 12 posto ispitanika.

U istraživanju su najslabije ocijenjene zemlje Afričkog kontinenta. U globalnom poretku istraživanja, najatraktivnijim zemljama za život i rad ispitanici su ocijenili Sjedinjene države (49 posto), dok su sljedeće najpoželjnije destinacije Velika Britanija i Kanada, koje je navelo 37 posto i 35 posto ispitanika.

Istraživanje se dotaklo i motivacijskih faktora u radnom okruženju, pa je tako bh. radnicima najvažnija sigurnost radnog mjesta (9,45 od maksimalnih 10 poena).

Financijsku stabilnost i osjećaj da poslodavac cijeni njihov rad, ispitanici su pozicionirali na drugo i treće mjesto prema važnosti, a kao najmanje bitnim ocijenjen je dobar work-life balans, privlačnu fiksnu platu i izazovne radne zadatke.

Ovakvi rezultati su poprilično različiti od onih na globalnom nivou, gdje su u ukupnom poretku svih 189 zemalja sudionica istraživanja, ispitanici naveli opće zadovoljstvo radnim mjestom, odnose sa kolegama i dobar work-life balans kao tri najvažnija faktora motiviranosti radnika.

U istraživanju je sudjelovalo 1.216 radnika iz BiH. Više od 65 posto ispitanika je iz dobne skupine 21-34 godine, dok je druga najbrojnija dobna skupina ispitanika između 35 do 44 godine. Distribucija ispitanika prema spolu je bila gotovo ravnomjerna, pa je tako u istraživanju sudjelovalo 51 posto žena i 49 muškaraca, priopćio je portal Posao.ba

ONASA